ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάει πίσω η εκδίκαση δομημένων και Ασπίς Πρόνοια

16:03 - 25 Φεβ 2010
Φωτεινή Πούλη

Γράφει η Φωτεινή Πούλη

Άμεση εκδίκαση των υποθέσεων των «δομημένων ομολόγων» και της «Ασπίς Πρόνοια» δεν είναι δυνατή.Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα που εστάλησαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου και τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Είχε προηγηθεί παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άμεση διενέργεια της ανάκρισης (σε όσες περιπτώσεις αυτή δεν έχει ακόμη διενεργηθεί) και την εισαγωγή των υποθέσεων στο ακροατήριο.

Σε άλλο έγγραφό του προς τον ειδικό εφέτη – ανακριτή Γεώργιο Λέκκα, που διενεργεί την κυρία ανάκριση της υπόθεσης των ομολόγων, ο κ. Τέντες ζητάει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, κατά προτεραιότητα.

Από τις δικογραφίες για την υπόθεση της «Ασπίς Πρόνοια» έχουν περατωθεί ήδη δύο. Η τρίτη βρίσκεται βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο.

Τονίζει, πάντως, ο κ. Τέντες στα έγγραφά του ότι οι υποθέσεις αυτές είναι εξαιρετικής φύσεως και αφορούν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και ότι, επομένως, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για σύντομη ολοκλήρωση. Ζητά την κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια και της προκαταρκτικής εξέτασης και ανάκρισης, όχι όμως και άμεση εισαγωγή της στο ακροατήριο, δεδομένου ότι αυτό είναι πολύ πρόωρο. Όπως εκτιμούσαν, ειδικότερα, δικαστές, αλλά και εισαγγελείς, εισαγωγή των υποθέσεων στο ακροατήριο για εκδίκαση αποκλείεται να καταστεί δυνατή πριν από το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση της «Ασπίς Πρόνοια» υπήρξε πρόσφατα σοβαρή δικαστική εξέλιξη, καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης πρότεινε την παραπομπή του Παύλου Ψωμιάδη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, «για πλαστογραφία», σχετικά με την εγγυητική επιστολή των 550 εκατομμυρίων ευρώ, που κατηγορείται ότι προσκόμισε στην ΕΠΕΙΑ, προκειμένου να αποφύγει το «λουκέτο» η εταιρεία του.

Στην πρότασή του, ειδικότερα, προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο διαπιστώνει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του κ. Ψωμιάδη για να δικαστεί κατηγορούμενος για πλαστογραφία με χρήση με σκοπό βλάβης τρίτων, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ελέγξει την εγγυητική επιστολή και την είχε κρίνει πλαστή.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση ο κ. Ψωμιάδης είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μετά την απολογία του στον 13ο τακτικό ανακριτή κ. Γεωργίλη.

Παράλληλα, για την υπόθεση των ομολόγων, εντός των ημερών αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προφυλακιστούν ή όχι οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης, ύστερα από τη σχετική διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, που προέκυψε μετά τις απολογίες τους. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας απολογήθηκαν στον αρμόδιο ανακριτή, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης προκαταρκτικής εξέτασης, για κατηγορίες, σχετικά με την πώληση του δομημένου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ και ακόμη τρία ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.