ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως 'διαβάζει' η Citigroup τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

10:59 - 17 Μαρ 2010
Μάνος Ρούσσος

Γράφει ο Μάνος Ρούσσος

"Σκοπίμως αναπάντητα" θεωρεί η Citigroup ότι έμειναν από το Eurogroup τα κρίσιμα ερωτήματα του πόσα χρήματα και με τι τίμημα θα δοθούν ως οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Ε.Ε. θα λάβει συντονισμένη δράση για τη στήριξη της Ελλάδας. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, J.C. Junker επισήμανε ότι το ποσό ουτε καν συζητήθηκε στη συνάντηση.
Οι αναλυτές συμπεράινουν από τα παραπάνω ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης θα συζητηθούν εάν και όταν η Ελλάδα θα το έχει ανάγκη. Η Citi θεωρεί επίσης ότι κατέστη σαφές από το Eurogroup ότι η βοήθεια θα έρθει μόνο από τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι από την υπόλοιπη Ε.Ε.. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο βαθμός συμφωνίας των χωρών της Ευρωζώνης πάνω στο ζήτημα αυτό είναι αμφίβολος. Επίσης, η Citigroup, ερμηνεύοντας τις σχετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, θεωρεί ότι το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρώπη μπορεί να μην είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που πληρώνει τώρα στην αγορά.

Οι αναλυτές της Citi τονίζουν ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει μόνη της από την κρίση, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα χρήματα από τις αγορές "με όρους που δεν θα είναι παράλογοι" όπως χαρακτηριστικά  τόνισε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυτό, σύμφωνα με τη Citigroup, σημαίνει ότι ναι μεν η εξωτερική βοήθεια μπορεί να μη χρειαστεί στην Ελλάδα, αλλά η έλλειψη διάυγειας γύρω από τους όρους του πακέτου διάσωσης και οι διαφωνίες που αυτό προκαλεί ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, θα διατηρήσει- κατά πάσα πιθανότητα- την αβεβαιότητα στην αγορά υψηλά και ενδέχεται να εμποδίσει τη μείωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 17 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.