ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας

11:04 - 19 Μαρ 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, όμως οι αναλυτές σημειώνουν πως οφείλεται στις υψηλότερες προβλέψεις και στις απώλειες από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και μετοχών. Επιπλέον αναφέρουν πως αν αφαιρεθούν αυτές οι επιβαρύνσεις τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων και μάλιστα σημειώνουν πως οι βασικές δραστηριότητες πήγαν πολύ καλύτερα από την πρόβλεψη των αναλυτών.

Οι οίκοι εστιάζουν στην επαρκή ρευστότητα στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση και στη γεωγραφική διαφοροποίηση. Δεν αποκλείονται όμως υποβαθμίσεις λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η UBS αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων και η απώλεια οφείλεται σε μη βασικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα στην αποτίμηση των ομολόγων και των μετοχών και στις υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Επιβάρυνε επίσης και η έκτακτη εισφορά. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 5% που χαρακτηρίζεται καλό από τον οίκο, ενώ και οι προμήθειες κινήθηκαν ανοδικά. Ο οίκος διατηρεί την ουδέτερη σύσταση και την τιμή στόχο των 18,20 ευρώ.

Τα μακροοικονομικά είναι αυτά που ανησυχούν τη Citigroup, η οποία σημειώνει πως τα κέρδη ήταν χειρότερα σημαντικά των εκτιμήσεων και η διαφορά οφείλεται στις διαγραφές από ομόλογα και μετοχές. Αναφορικά με τις προοπτικές σημειώνει πως η διοίκηση ανέφερε πως εστιάζει στα κόστη στην Ελλάδα και στις επενδύσεις στην Τουρκία που θα εστιάσουν στις ευκαιρίες ανάπτυξης (75 νέα καταστήματα το 2010). Διατηρεί τις εκτιμήσεις της προς το παρόν καθώς και τη σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 22 ευρώ.

Σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων της JP Morgan ήταν τα καθαρά κέρδη, αλλά αν εξαιρεθούν οι έκτακτες επιβαρύνσεις αυτά ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων. Ισχυρή χαρακτηρίζει την πορεία στα έσοδα από βασικές δραστηριότητες (5% αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους και 3% στις προμήθειες τρίμηνο με τρίμηνο) που όμως αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες προβλέψεις. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και την τιμή στόχο των 25 ευρώ.

Τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο των 24 ευρώ διατηρεί και η Bank of America –Merrill Lynch. Εξακολουθεί να θεωρεί πως η τράπεζα είναι καλά τοποθετημένη στην Ελλάδα, έχει ισχυρή ρευστότητα, έχει υψηλότερη του μέσου όρου κερδοφορία προ προβλέψεων και έκθεση σε ανάπτυξη μέσω της Finansbank. Σημειώνει πάντως πως τα κέρδη επηρεάστηκαν από τις υψηλές προβλέψεις και τις απώλειες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.