ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχει πρόβλημα!

08:11 - 31 Μαρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

H πρώτη απόδειξη πως δεν φταίει η εβδομάδα πριν το Πάσχα για την χαμηλή ζήτηση που είχε η έκδοση του 7-ετούς ομολόγου την Δευτέρα αλλά και για την ισχνότατη ζήτηση που είχε η επανέκδοση του 20-ετούς χθες, ήρθε από την Ιταλία. Η δεύτερη απόδειξη ακολουθεί προσεχώς, και συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη, με την Γαλλία να βγαίνει και αυτή στις αγορές για ζεστό χρήμα.

Η εβδομάδα των… Παθών τελικά, ισχύει μόνον για την περίπτωση της Ελλάδας. Επιπλέον, αποδεικνύεται ιδιαίτερα κινητική για τις αγορές ομολόγων της Ευρώπης, παρόλο που πολλοί έσπευσαν να τονίσουν πως αυτές οι μέρες δεν είναι και τόσο κατάλληλες για να εκδώσει κανείς ομόλογα καθώς οι επενδυτές λείπουν λόγω… Πάσχα.

Κι όμως. Η Ιταλία (η οποία ανήκει επίσης στο κλαμπ των PIIGS) κατάφερε χθες να αντλήσει ένα τεράστιο ποσό από τις αγορές, 10 δισ. ευρώ σε μία δημοπρασία η οποία χαρακτηρίστηκε άκρως επιτυχημένη και όπου η ζήτηση ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Τη ίδια μέρα, η Ελλάδα προσπάθησε να αντλήσει με μία αιφνιδιαστική επανέκδοση 20ετών ομολόγων, με 5,9% επιτόκιο, κοντά στο 1 δισ. ευρώ, και κατάφερε να βρει μόνον 390 εκατ. ευρώ!

Η Ελλάδα λοιπόν, μετά από την όχι και τόσο δημοφιλή έκδοση της Δευτέρας, βγήκε την Τρίτη, την ίδια ημέρα με την Ιταλία, ζητώντας το ένα δέκατο από ότι αυτή από τις αγορές, και αυτό που κατάφερε είναι να αποδείξει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πως έχει πρόβλημα να αντλήσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το χρέος της.

Όπως σχολίασε και ο αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Credit Agricole, κ. Peter Chatwell, η προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές αυτήν την εβδομάδα έδειξε πως ναι μεν τουλάχιστον κατάφερε να πουλήσει τα ομόλογα της με το… ζόρι, ωστόσο τελικά τα 5 δισ. στα 7-ετή ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσό για να το «χωνέψει» η αγορά χωρίς να χτυπήσει την ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς.

Μία δεύτερη απόδειξη ότι η χαμηλή ζήτηση δεν είναι ένα γενικό φαινόμενο των ημερών αλλά αφορά αποκλειστικά τα ελληνικά ομόλογα, θα έλθει πιθανότατα αύριο όπου η Γαλλία θα βγει στις αγορές για να αντλήσει 8,5 δισ. ευρώ.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 31 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.