ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Στοπ στο short selling Morgan Stanley - Citigroup από ΤτΕ

Στοπ στο short selling Morgan Stanley - Citigroup από ΤτΕ

07:15 - 14 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Και η κερδοσκοπία έχει τα όρια της! Φραγμό αποφάσισε να βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος στους κερδοσκόπους, καθώς την περασμένη Πέμπτη, τη μέρα που παρατηρήθηκε πρόβλημα στην εκκαθάριση στην αγορά των ομολόγων, απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή σε δύο ξένους οίκους ζητώντας τους ό,τι συναλλαγές επρόκειτο να πραγματοποιήσουν να τις κάνουν μετρητοίς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πρόκειται για τη Morgan Stanley και τη Citigroup που «έψαχναν» να βρουν ελληνικά ομόλογα και η Τράπεζα της Ελλάδος τους ζήτησε να καταβάλλουν τα ποσά για την απόκτησή τους. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι τα υψηλά spreads στα ομόλογα που αγκυλώνουν την ελληνική οικονομία και καθηλώνουν το Χρηματιστήριο, συντηρούνται σε αυτά τα... εξωφρενικά και δυσθεώρητα επίπεδα (χθες το spread ξεπετάχτηκε στις 369 μονάδες βάσης) σκοπίμως, για λόγους που συνδέονται καθαρά και μόνο με τη διατήρηση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού.

Από το Νοέμβριο κι έπειτα συντηρούνταν η εικονική πραγματικότητα περί χρεοκοπίας, η οποία έτεινε να λάβει ρεαλιστικές διαστάσεις, όσο συντάσσονταν υποβαθμίσεις από ξένους «οίκους», βρίσκοντας ενδεχομένως και πατήματα από τις αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, δηλαδή από τη Δευτέρα και μετά, το... παραμύθι άλλαξε και οι ξένοι θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση που έλαβε η Ε.Ε. σε συνεργασία με το ΔΝΤ,  αλλά με μαθηματική ακρίβεια, ενδεχομένως και μέχρι τον Μάιο, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί μοιραία στην επιλογή της λύσης που αποφάσισε το Eurogroup στο κρίσιμο conferance call της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με τους Έλληνες διαχειριστές, η σκοπιμότητα βρίσκεται στο ότι οι ξένοι που έχουν «αέρα» στα χέρια τους, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί short, επιδιώκουν να πουλήσουν με την τιμή του spread, όσο γίνεται πιο ψηλά, αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι ξένοι διαχειριστές τονίζουν ότι η κυβέρνηση άμεσα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση λήψης αναπτυξιακών μέτρων, δίχως χρονοτριβή και περιστροφές.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:50 - 14 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.