ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχουν ευκαιρίες στο ΧΑ; Τι δείχνουν p/e και p/bv

07:27 - 14 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν σημαντικά χειρότερα των εκτιμήσεων υπάρχουν αρκετές εταιρείες στο ελληνικό ταμπλό που μπορούν να χαρακτηριστούν φθηνές και πληρούν μερικά από τα κριτήρια που θέτουν οι επενδυτές. Ωστόσο δε λείπουν και οι περιπτώσεις που οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές αλλά μπορούν να δικαιολογηθούν από τις ανύπαρκτες προοπτικές. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις που οι εταιρείες είναι φθηνές αλλά οι επενδυτές απέχουν, λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας.

Οι εταιρείες με το χαμηλότερο p/bv

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, 100 εταιρείες διαπραγματεύονται με δείκτη p/bv κάτω από μισή φορά και συνολικά 200 μέχρι 1,1 φορά. Βέβαια πολλές δραστηριοποιούνται σε κλάδους με μεγάλα προβλήματα και ανύπαρκτες προοπτικές, ενώ άλλες έχουν πολύ μεγάλες υποχρεώσεις (ξένα/ίδια) και μεγάλες ζημιές. Για παράδειγμα από τους χαμηλότερους δείκτες p/bv έχει η Φιερατέξ και η Κλωστήρια Ναυπάκτου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας  που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Όμως κάποιοι σημειώνουν πως αν ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία οι μέτοχοι θα λάβουν περισσότερα από αυτά που λέει σήμερα το ταμπλό. Στο 0,23 είναι ο δείκτης για τη Μουζάκης που διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά η παραγωγική δραστηριότητα δίνει ζημιές.

Στο 0,20 είναι ο δείκτης για την Έλαστρον που στη χρήση 2009 μπορεί να έβγαλε ζημιές, ωστόσο τα πήγε πολύ καλύτερα από τους περισσότερους ανταγωνιστές της και κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις υποχρεώσεις της να δημιουργήσει πολύ καλές λειτουργικές ταμειακές ροές και να αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα. Η Proton Bank έχει δείκτη p/bv 0,27 φορές και p/e 6,4 φορές σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Βογιατζόγλου έβγαλε ζημιές για πρώτη φορά στην ιστορία της και η κρίση την έπληξε σημαντικά αλλά διαπραγματεύεται τα ίδια κεφάλαιά της 0,27 φορές. Στις φθηνότερες με βάση τον εν λόγω δείκτη περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ (0,48x) ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2009 4,5 φορές. Σημειώνεται πως η μερισματική απόδοση είναι στο 7,43%. Χαμηλό p/bv, p/e και πολύ καλή μερισματική απόδοση προσφέρει και η Δίας ΑΕΕΧ. Μονοψήφιο p/e (8,4 φορές), καλή μερισματική απόδοση (6,5%) και δείκτη p/bv 0,67 διαθέτει η Ελτράκ.

Οι φθηνότεροι βάσει p/e

Βάσει της κερδοφορίας της χρήσης 2009 το χαμηλότερο p/e διαθέτει η Περσεύς (2,5x) αλλά με υψηλό δείκτη ξένα/ίδια. Ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η Autohellas, η Olympic Catering, η ΔΕΗ αλλά και οι μετοχές των Newsphone, Αιολική, Moda Bagno, Έλτον, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κυριακίδης Μάρμαρα και Folli Follie. Όλες οι παραπάνω μετοχές διαπραγματεύονται με p/e κάτω από 6 φορές. Συνολικά 47 τίτλοι παίζουν με μονοψήφιο p/e. Ανάμεσά τους η Kleemann (8,8x) και παράλληλα ο δείκτης p/bv είναι στο 0,54 και η μερισματική απόδοση πάνω από 6%. Ανάλογη είναι και η περίπτωση της AS Company και της Κανάκης. Εξαιρετικά φθηνή είναι και η J&P Άβαξ. Σημειώνεται πάντως πως το μισό ταμπλό δεν έχει p/e (εμφάνισαν ζημιές οι εταιρείες) και 31 διαπραγματεύονται τα κέρδη του 2009 από 50 φορές και πάνω!!

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 14 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.