ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μerit ΑΧΕΠΕY: Έκθεση στην αμερικάνικη αγορά - Επανασύνδεση Χ.Α. με τις ξένες αγορές

15:17 - 12 Μαϊ 2010
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Μεγαλύτερη έκθεση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά συστήνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ, καθώς, όπως αναφέρεται σε report της χρημτιστηριακής, «μια περαιτέρω πτώση του Ευρώ σε σχέση με το Δολάριο είναι αναμενόμενη παρά τη δυνατή στήριξη που μπορεί να έχει στην τιμή του 1,25€ και είναι ένας βασικός λόγος για μια μεγαλύτερη έκθεση στην Αμερικάνικη αγορά.
Ο δεύτερος λόγος είναι η μερισματική απόδοση που προσφέρουν ορισμένες μετοχές (από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των φαρμακευτικών και καταναλωτικών ειδών)που μπορεί να ξεπερνάει το 5%  και αποδίδεται ανά τρίμηνο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τίτλους όπως η VERIZON, η AT/T, η KRAFT, η DUKE ENERGY, η PFIZER, η ELI LILLY, η J&J και η DUKE ΕNERGY. Οι λόγοι αυτοί οδηγούν σε μια έκθεση στο Ευρώ που δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% και σε αύξηση της έκθεσης σε νομίσματα όπως το αμερικάνικο δολάριο (USD),   το καναδικό δολάριο (CAD) ή το ελβετικό φράγκο (CHF)». Η μετακίνηση της προσοχής των διαχειριστών μεγάλων κεφαλαίων προς την Ισπανία και την Πορτογαλία υπό  μία οπτική γωνία θα διατηρήσει έντονες τις ανησυχίες για την επιβίωση  της ευρωζώνης. Από μία άλλη οπτική γωνία όμως αναμένεται να μετριάσει το αρνητικό momentum της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

 Ωστόσο, αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων θα είναι η τάση αυτονόμησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς να βαίνει μειούμενη με  το πέρας του χρόνου. Επιπροσθέτως, παρόλο που η έκθεση στην ελληνική αγορά παρουσιάζει ένα αυξημένο ρίσκο, η επιτυχία της προσφυγής στο ΔΝΤ από τη χώρα μας θα μπορέσει να δώσει κάποια ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα στο Γενικό Δείκτη. Άλλωστε σε εκθέσεις μας στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δείξει ότι το ίδιο momentum βίωσαν και άλλες χώρες που εδέχθησαν ανάλογα προγράμματα του ΔΝΤ, όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία

 Επενδυτικά και στρατηγικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, κρίνουμε εύλογη μια έκθεση της τάξεως του 25 % στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε συγκεκριμένες μετοχές. Οι μετοχές αυτές είναι κυρίως η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ο ΟΠΑΠ με την εξαιρετική μερισματική απόδοση που προσφέρει, η , ο ΤΙΤΑΝ και δευτερευόντως η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η ALPHA BANK. Στο άμεσο προσεχές διάστημα αναμένεται τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου (Α Τρίμηνο 2010) να επηρεάσουν αρνητικά λόγω της σοβαρής μείωσης που θα εμφανίσουν και το οποίο κατά την εκτίμηση μας θα συνεχιστεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.