ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Απογειώθηκε" σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός

21:31 - 12 Μαϊ 2010
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα ο χρυσός, στον απόηχο των ανησυχιών των επενδυτών ότι η διεθνής οικονομική βοήθεια για τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη θα αποδυναμώσει τα νομίσματα. Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ (σχεδόν 1 τρισ. δολ) δεν έχει πείσει τους επενδυτές ότι η ελληνική κρίση δεν θα επαναληφθεί σε άλλα μέλη της ΕΕ.
Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 1,9% στα 1.243,10 δολ. η ουγγιά. Φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 12%, οδεύοντας να κλείσει δέκατο συνεχόμενο έτος ανόδου.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στο χρυσό ψάχνοντας ασφαλές καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους, επισημαίνουν οι αναλυτές.

"Ο επίμονος φόβος ότι τα χρέη της ευρωζώνης θα διαχυθούν στις άλλες χώρες (μετά την Ελλάδα) παρά το σχέδιο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από την ΕΕ, και συνεπώς θα συμβάλουν σε μια αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ωθούν τους επενδυτές προς το κίτρινο μέταλλο», εξηγεί ο Όιγκεν Βάινμπεργκ, αναλυτής στην Commerzbank.

Επιπλέον, η UBS ανέφερε ότι στα dealing rooms των αγορών εμπορευμάτων στην Γενεύη και την Ζυρίχη επικρατεί η μεγαλύτερη ζήτηση για νομίσματα και μικρές ράβδους από το 2008, από την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αγορές επλήγησαν από τους φόβους ντόμινο στην κρίση στην ευρωζώνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:37 - 12 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.