ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μέχρι αύριο 14,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το μηχανισμό

Μέχρι αύριο 14,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το μηχανισμό

08:00 - 17 Μαϊ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

(upd) Μέχρι αύριο Τρίτη αναμένεται να έχουν εισρεύσει στη χώρα μας τα πρώτα 14,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό της ευρωζώνης, προκειμένου να καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές ανάγκες που λήγουν στις 19 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα περίπου η χώρα έλαβε περίπου 5,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, τρόπους αποφυγής μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο αναμένεται να αναζητήσουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Ισχυρές πιέσεις προς την Ισπανία και Πορτογαλία για λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Στα συμβούλια θα παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το 2010 και το 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

Την Τρίτη στο Ecofin, αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που ενέτειναν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να υποχωρήσει και να δεχθεί την οδηγία της ΕΕ που αποσκοπεί στην πιο αυστηρή πλαισίωση των κερδοσκοπικών παράγωγων προϊόντων (hedge funds), γράφει η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών.

Όλι Ρεν: Ανάγκη να παρακολουθούνται στενά από την Ευρώπη τα χρέη των κρατών μελών

Την άποψη ότι είναι απαραίτητο για την επιβίωση της Ευρωζώνης να παρακολουθούνται στενά από την Ευρώπη τα χρέη των κρατών-μελών εκφράζει ο επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ εξετάζεται το πώς θα ενισχυθεί ο κοινοτικός έλεγχος επί των εθνικών προϋπολογισμών.

«Επειδή οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι στενά συνδεδεμένες μέσω του κοινού νομίσματος, είναι σημαντικό να προλαμβάνεται η αδύναμη οικονομική πολιτική μιας χώρας να απειλεί την οικονομική επιτυχία των άλλων» δηλώνει ο Όλι Ρεν στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

«Μέχρι τώρα ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής εστιαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά στα ελλείμματα, και τα χρέη διογκώνονταν υπερβολικά» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «στο μέλλον η εξέλιξη του χρέους των χωρών πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από πριν και πιθανή καθοδική περιδίνηση πρέπει να διακόπτεται εγκαίρως».

Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προηγούμενες εβδομάδες πρόλαβαν την ανεξέλεγκτη μετάδοση των προβλημάτων της Ελλάδας, αλλά η κρίση αποκάλυψε επίσης ρωγμές στην οικονομική ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σταματήσαμε την ανεξέλεγκτη μετάδοση της ελληνικής πυρκαγιάς ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη» λέει ο ευρωπαίος επίτροπος. «Το πρόβλημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης συνίσταται στο ότι ο νομισματικός άξονας ήταν ισχυρότερος από τον οικονομικό. Η κρίση έδειξε ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι» κατέληξε.

Ντομινίκ Στρος Καν: Το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα αποδώσει

Πεπεισμένος ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα αποδώσει και η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση εμφανίζεται ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», δηλώνει πως αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις των πολιτών και πως αν ήταν και ο ίδιος μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, θα διαδήλωνε με τον ίδιο τρόπο. Όμως, αν οι Έλληνες «θέλουν να αποφύγουν να έχουν προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα», τόνισε.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν υπεραμύνεται των στελεχών του ΔΝΤ, λέγοντας πως «δεν είναι αστυνομικοί, αλλά γιατροί [...]. Ο γιατρός δίνει φάρμακο και εμείς σάς δίνουμε χρήματα και σας λέμε ότι πρέπει ν΄αλλάξετε τη συμπεριφορά σας» και εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση θα καταφέρει» να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, καθώς «είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα να το κάνει» αφού «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξηγεί πως «μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχει σίγουρα ένα πρόβλημα στη διατηρησιμότητα χρέους στις περισσότερες χώρες, όχι μόνον στην Ελλάδα».

Και προσθέτει: «Η Ελλάδα είναι μία σημαντική περίπτωση, επειδή ήδη ξεκινήσατε με ένα τεράστιο χρέος, ενώ άλλες χώρες ξεκίνησαν με μικρότερο. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει παντού».

Σημειώνει πως το ΔΝΤ παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή «επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα» και πως το όλο εγχείρημα πήρε μήνες και μήνες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν το πρόβλημα είχε διευθετηθεί τον Φεβρουάριο, θα ήταν λιγότερο δαπανηρό», λέει. Υποστηρίζει δε πως το ΔΝΤ ζήτησε εξαρχής «μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα, λιγότερο οδυνηρό» και πως έγιναν προσπάθειες να δανείσουν όλοι με επιτόκιο ίδιο με αυτό του ΔΝΤ, «αλλά δεν πετύχαμε».

Κριστίν Λαγκάρντ: Το ευρώ δεν κινδυνεύει

Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ υποβαθμίζει τον πανικό που παρατηρήθηκε την Παρασκευή στα χρηματιστήρια, όπως και την πτώση του ευρώ, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα France-Soir. "Οι διακυμάνσεις που είδαμε την Παρασκευή στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια είναι απότομες διακυμάνσεις με εξαιρετικά περιορισμένη ένταση. Δίνω επομένως πολύ περιορισμένη σημασία σε αυτές τις διακυμάνσεις", σημείωσε αφού είχε ήδη υποβαθμίσει την πτώση αυτή από την Παρασκευή.

Στο ίδιο πνεύμα η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ευρώ, το οποίο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Οκτωβρίου του 2008, "δεν κινδυνεύει" και υπογράμμισε ότι οι 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης έδειξαν συλλογικά αποφασιστικότητα "να σώσουν το ευρώ" και "θέλουν να υπερασπιστούν το νόμισμά τους". "Πήραμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται γι' αυτό", σημείωσε, τονίζοντας επίσης ότι "οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποτελούν περισσότερο από ποτέ έναν κεντρικό άξονα".

Εφεξής, οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν "να οριστικοποιήσουν πολύ γρήγορα το νομικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθεροποίησης", προσέθεσε μιλώντας για το σχέδιο σταθεροποίησης της ευρωζώνης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή. Το σχέδιο νόμου για το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο και "πριν από το τέλος του Μαΐου θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο", διευκρίνισε η Λαγκάρντ.

"Τα δύο άλλα κεφάλαια τα οποία αναμένουμε, είναι, από τη μία πλευρά, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η δημοσιονομική σταθεροποίηση των χωρών που είναι πιο εύθραυστες, από την άλλη πλευρά η χρηματοπιστωτική ρύθμιση στη ζώνη του ευρώ", συνέχισε, τασσόμενη υπέρ μιας "οικονομικής διακυβέρνησης" της ΕΕ.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες μέσω της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση "εξαιρετικά ισχυρών μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική τους δέσμευση". "Είναι μια καλή απάντηση στους αναλυτές και στις αγορές", κατέληξε.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του Ecofin:

Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ: Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται μέτρια βελτίωση συγκριτικά με τις αντίστοιχες φθινοπωρινές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2010 και στο 1,75 % το 2011, χάρη στο πιο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, η ασθενής εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να αναχαιτίζει την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανάκαμψης. Η ταχύτητα της ανάκαμψης προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών, αντανακλώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες και πολιτικές τους. Επίσης, η ανάκαμψη της Ε.Ε. συνεχίζει να περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωστία των χρηματοπιστωτικών αγορών, η οποία δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν παρουσιάσει πρόσφατα ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε ποσοστό που προσεγγίζει το 10% στην ΕΕ, παρόλο που η κατάσταση παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ κρατών μελών. Τα προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν διαδραμάτισαν μεν καθοριστικό ρόλο για την ανάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά προκάλεσαν σημαντική αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται να ανέλθει στο 7¼% του ΑΕΠ το 2010 και να παρουσιάσει μικρή βελτίωση το 2011 (σε περίπου 6½%).

Β. ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

Στο περιθώριο του προσεχούς Συμβουλίου Ecofin θα πραγματοποιηθεί η δωδέκατη συνάντηση μεταξύ Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., εκπροσώπων της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ. και των Υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων των Κεντρικών Τραπεζών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών με στόχο την ενδυνάμωση του διαλόγου σε δημοσιονομικά θέματα και θέματα οικονομικής πολιτικής. Στο σχετικό σχέδιο συμπερασμάτων της Προεδρίας γίνεται αναφορά στα προενταξιακά οικονομικά προγράμματα 2009/ 2010 που κατατέθηκαν από την Κροατία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Γ. ECOFIN:

Μη νομοθετικές δραστηριότητες (περιορισμένη σύνθεση)

1.       Συνέχεια του Συμβουλίου Ecofin στις  9 Μαΐου 2010

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ecofin στις 9 Μαΐου 2010, η Ισπανία και η Πορτογαλία καλούνται να παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010 και 2011 στο προσεχές Συμβούλιο Ecofin στις 18 Μαΐου. Η επάρκεια αυτών των μέτρων θα εξετασθεί από την Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2010, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Επίσης, η Ε.Ε. ή θα παρουσιάσει λεπτομέρειες ως προς τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης της Ευρωζώνης και θα ενημερώσει σχετικά με τις δράσεις που έχει αναλάβει στον τομέα των παραγώγων και των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας

Νομοθετικές διαβουλεύσεις

1.       Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Οδηγία σχετικά με τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία επί του συμβιβαστικού κειμένου της Προεδρίας σχετικά με την πρόταση Οδηγίας για την διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η εν λόγω πρόταση Οδηγίας τροποποιεί τις Οδηγίες 2004/39/EC και 2009/65/EC και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

2.       Προσχέδιο προϋπολογισμού 2011

Θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, με συνολικό ποσό 142,6 δισ. ευρώ. Οι βασικές προτεραιότητες είναι οι ακόλουθες:

-        Η τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης από κοινού με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση, στην χρηματοδότηση ενεργειακών έργων, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα, καινοτομία, υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο.

-        Η επένδυση στους νέους της Ευρώπης και η στήριξη των πρωτοβουλιών της στρατηγικής Ε.Ε. 2020 για την ανάπτυξη. Αφορά, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του προγράμματος δια βίου μάθησης, την χρηματοδότηση των προγραμμάτων στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Ο τελικός προϋπολογισμός του 2011 αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο το Νοέμβριο.

Μη νομοθετικές δραστηριότητες

1.       Ολοκληρωμένες  κατευθυντήριες γραμμές

Θα γίνει συζήτηση προσανατολισμού επί προτάσεως της Επιτροπής για υιοθέτηση σύστασης από το Συμβούλιο σχετικά με τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών και της ίδιας της Ε.Ε..

Οι ανωτέρω κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν το πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», αλλά και των μεταρρυθμίσεων που θα αναληφθούν από τα κράτη-μέλη σε εθνικό επίπεδο. Είναι περιορισμένες σε αριθμό (συνολικά έξι), προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια και συνοχή. Η εφαρμογή τους συγχρόνως με τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα περιγράφουν λεπτομερώς τις δράσεις που θα αναλάβουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», θα εξασφαλίσει  τη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε. αλλά κυρίως την Ευρωζώνη.

2.       Παρουσίαση της Επιτροπής σχετικά με την ανακοίνωση για ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών (Άρθρο 136)

Θα παρουσιαστεί η ανακοίνωση της Ε.Ε. της 12ης Μαΐου 2010 για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε..

Τα σημαντικότερα στοιχεία της ως άνω ανακοίνωσης είναι τα ακόλουθα:

•        Ενίσχυση της συμμόρφωσης προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών.

•        Παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των εξελίξεων της ανταγωνιστικότητας.

•        Καθιέρωση ενός «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, έτσι ώστε τα κράτη-μέλη να επωφελούνται από τον έγκαιρο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τον σχεδιασμό των εθνικών Προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης και των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων.

•        Καθιέρωση ενός δυναμικού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων εντός της Ευρωζώνης.

Επισημαίνεται ότι το ως άνω θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στο πλαίσιο Ομάδας Δράσης που θα συνεδριάσει στις 21Μαΐου 2010, υπό την Προεδρία, Van Rompuy.

3.       Στρατηγικές εξόδου: Δημοσιονομικά πλαίσια

Το προσεχές Συμβούλιο Ecofin θα υιοθετήσει συμπεράσματα, όπως αυτά προετοιμάστηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC) και την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC), σχετικά με τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια των κ-μ της Ε.Ε..

Κύρια σημεία των συμπερασμάτων είναι τα ακόλουθα:

-        Τα αποτελεσματικά και ανθεκτικά εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, να περιλαμβάνουν δημοσιονομικούς κανόνες, μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικό πλαίσιο, διαφανείς και αξιόπιστους μηχανισμούς εφαρμογής και ελέγχου, αξιόπιστους δημοσιονομικούς θεσμούς, να προωθούν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να αποτρέπουν την άσκηση προ-κυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής.

-        Η ενίσχυση της εθνικής συμμετοχής, σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, και η σαφής πολιτική στήριξη αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.

-        Το Συμβούλιο ζητά την τακτική αξιολόγηση και αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλαισίων των κ-μ, με σκοπό την πιο αποδοτική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

4.       Διακανονισμοί χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων

Το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει συμπεράσματα αναφορικά με τις προσπάθειες διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας  και διαχείρισης κρίσεων.

Η κρίση στις διεθνείς αγορές δοκίμασε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης και αποκάλυψε την ανάγκη για περισσότερες θεμελιώδεις αλλαγές σε όλες τις πτυχές του, συμπεριλαμβανομένων της εποπτείας και του κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι παρεμβάσεις θα έχουν στόχο τον αυξημένο συντονισμό των πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ για την αποτροπή, διαχείριση και επίλυση των κρίσεων με τη δημιουργία οργάνων που θα λειτουργούν σε επίπεδο Ε.Ε. (Διασυνοριακές Ομάδες Σταθερότητας – Cross Border Stability Groups). Επίσης, έμφαση δίνεται στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αλλά και ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο και εναρμονισμένο θεσμικό πλαίσιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εξασφαλίζοντας μια ολιστική προσέγγιση σε περιόδους κρίσεων και την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη συνεργασία με τρίτες χώρες σε fora όπως η Επιτροπή της Βασιλείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

5.       Προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου G20

Στο Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και οι θέσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της προσεχούς Υπουργικής Συνόδου G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα 3-5 Ιουνίου 2010. Οι προτεραιότητες έχουν ως εξής:

•        Παγκόσμια οικονομία

•        Πλαίσιο για Ισχυρή, Βιώσιμη και Ισορροπημένη Ανάπτυξη

•        Προτεραιότητες για μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

•        Παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δίκτυα ασφαλείας

•        Μεταρρύθμιση των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών

•        Χρηματοδότηση στο τομέα της ενέργειας

6.       Πρόγραμμα εργασιών της Ε.Ε. για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τους προσεχείς μήνες

Το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να συζητήσει τo πρόγραμμα εργασιών της Ε. Επιτροπής στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τους προσεχείς μήνες. Προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, Michel Barnier, οι ακόλουθες:

•        Πιο αποδοτική και πιο ευρωπαϊκή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα

•        Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και φορείς:

-        Εξεύρεση συμφωνίας για την κατάλληλη ρύθμιση συγκριμένων φορέων των αγορών, όπως τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

-        Η υιοθέτηση σαφούς και αποδοτικού κανονιστικού πλαισίου για τα παράγωγα προϊόντα  θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη διαφάνεια και σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

-        Πιο αυστηροί κανόνες για τα εξω-χρηματιστηριακά παράγωγα

-        Υποχρεωτική γνωστοποίηση συναλλαγών και θέσεων σε μηχανισμούς αποθήκευσης

-        Ρύθμιση των ακάλυπτων πωλήσεων (short selling)

-        Επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων

•        Προώθηση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα:

-        Εφαρμογή της οδηγίας κεφαλαιακών απαιτήσεων

-        Χρήση της εμπειρίας από την πρόσφατη κρίση αναφορικά με τους κανόνες προληπτικής εποπτείας.

•        Εφαρμογή πλαισίου για την αποτροπή και τη διαχείριση κρίσεων στην Ε.Ε.

•        Αναθεώρηση της εταιρικής διακυβέρνησης στους χρηματοπιστωτικούς       οργανισμούς

Δ. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ένωση για τη Μεσόγειο και 10η Υπουργική Σύνοδος FEMIP

Στο γεύμα του Συμβουλίου Ecofin θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο μαζί με την Υπουργική Σύνοδο του FEMIP (Facility for Euro-Mediterranean Investment and Partnership). Κύριο θέμα της Συνόδου αναμένεται να είναι οι προοπτικές που διαγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την οικονομία και οι πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να σταθεροποιηθεί η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:41 - 17 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.