ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΕ: Εκεί που ο ιδιώτης μπορεί καλύτερα από το κράτος

10:13 - 28 Μαϊ 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που εμφάνισαν τα ΚΑΕ στο πρώτο τρίμηνο παρά την κρίση που μαστίζει τη χώρα. Είναι ενδεικτικό πως τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 23,5% το αντίστοιχο περιθώριο ενισχύθηκε ενώ τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν άνοδο 63,9% σε μία περίοδο που οι λιανέμποροι είναι αντιμέτωποι με σημαντικές πιέσεις.

Ο γενικός διευθυντής Γιώργος Βελέντζας ανέφερε πως είναι σαφές ότι ο όμιλος βαδίζει ενάντια στην κρίση και αναπτύσσεται συνεχών.

Βέβαια το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι αποτελέσματα θα είχε η συγκεκριμένη εταιρεία αν δεν είχε αποκρατικοποιηθεί. Προφανώς θα είχε την κατάληξη των άλλων κρατικών εταιρειών όπου οι κυβερνήσεις τις φόρτωσαν με πλεονάζων προσωπικό, ή που οι διοικήσεις τοποθετούνταν με κομματικά κριτήρια και οι «κεφαλές» απλά χρησιμοποιούσαν τον τίτλο για την μελλοντική τους ανέλιξη και δεν είχαν καμία διάθεση να βελτιώσουν την εικόνα της επιχείρησης. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις κρατικών εταιρειών που αντιστάθηκαν…

Η περίπτωση της ΚΑΕ αποδεικνύει ότι είναι ίσως η πιο πετυχημένη αποκρατικοποίηση. Σημειώνεται πως η Αγροτική Τράπεζα κατέχει περίπου το 20% του μετοχικού κεφαλαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.