ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τρία (τουλάχιστον) κομμάτια διασπάται ο ΣΥΝ

09:44 - 07 Ιουν 2010
Νίκος Χρυσολωράς

Γράφει ο Νίκος Χρυσολωράς

(upd. 2) Ένα βήμα πριν από τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού βρίσκεται η ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού, μετά την αποχώρηση των στελεχών της από το συνέδριο του κόμματος το Σάββατο και την άρνησή τους να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου και οργάνων.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε τη Δευτέρα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο άτυπος επικεφαλής των Ανανεωτών, Φώτης Κουβέλης, επιβεβαίωσε ότι το ρήγμα με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεφυρώνεται πλέον, λέγοντας ότι ο ίδιος θα μιλά στο εξής ως βουλευτής της ανανεωτικής αριστεράς. Αργότερα, προανήγειλε μέσω ραδιοφώνου την παραίτησή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον τις ανακοινώσεις για την ίδρυση ή όχι νέου κόμματος. Σε ανάλογη έμμεση δήλωση ανεξαρτητοποίησης προέβη και ο  βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Στο συνέδριο του ΣΥΝ που είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο, οι Ανανεωτικοί ζήτησαν μετ’ επιτάσεως την απεμπλοκή του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αναζήτηση συμμαχιών στο χώρο της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, αφού η «δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ» αφήνει μεγάλο κενό στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Υπενθυμίζεται ότι οι Ανανεωτικοί θεωρούν ότι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρουν με τον «αριστερισμό» και θολώνουν τη φιλοευρωπαϊκή φυσιογνωμία της ανανεωτικής αριστεράς.

Το αίτημά τους όμως δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη τελικά  στο αξίωμά του, χωρίς τη συμμετοχή των Ανανεωτικών. Σε σύνολο 1039 ψηφισάντων, έλαβε 785 ψήφους, 56 πήρε ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία Γ. Βλαχογιώργος, ενώ βρέθηκαν 162 ψηφοδέλτια λευκά και 35 άκυρα ψηφοδέλτια. Πάντως, ακόμη και στελέχη του Αριστερού ρεύματος, το οποίο πρόσκειται στον κ. Τσίπρα καταλογίζουν στον πρόεδρο ότι δεν κατέβαλε επαρκείς προσπάθειες για να μεταπείσει τους Ανανεωτικούς να μην αποχωρήσουν. Από την άλλη πλευρά, σημαίνοντα στελέχη της Ανανεωτικής πτέρυγας, όπως ο κ. Παπαδημούλης, δεν έκρυψαν τους ενδοιασμούς τους για την απόφαση ουσιαστικής διάσπασης του χώρου. Είναι αμφίβολο αν ο κ. Παπαδημούλης θα ακολουθήσει τους υπόλοιπους ανανεωτικούς βουλευτές στην ανεξαρτητοποίησή τους, στερώντας τους έτσι από τον πέμπτο βουλευτή που χρειάζονται για την ίδρυση κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Ανανεωτική πτέρυγα να αναθεωρήσει τη στάση της: "Κινήσεις αποδυνάμωσης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ. Σεβόμαστε τις απόψεις των συντρόφων της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τους καλούμε να μην βαθύνουν το ρήγμα που προέκυψε από την στάση της μη συμμετοχής τους στη νέα ΚΠΕ και να παραμείνουν στα όργανα και τις Πολιτικές Κινήσεις του κόμματος. Κατά τη γνώμη μας, οι διαφορές που έχουν με τις αποφάσεις που προέκυψαν από το Συνέδριό μας δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός ακόμα εγχειρήματος στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και να δικαιολογήσουν μια τέτοια επιλογή. Η πολιτική απόφαση του 6ου Συνεδρίου αποτελεί μια σαφή και προωθητική πολιτική βάση, ενώ, ταυτόχρονα ενδυναμώνει τη δημοκρατική,  συλλογική και αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά όλοι μαζί, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, έτοιμος για τη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού εμφανίζεται και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στον οποίο ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση από το βήμα του συνεδρίου. Στο πλευρό του κ. Αλαβάνου βρίσκονται αρκετές από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμαχία των οποίων φέρει τον τίτλο "Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης". Με αυτά τα δεδομένα, το εγχείρημα της συνένωσης της εκτός ΚΚΕ ριζοσπαστικής αριστεράς φαίνεται να οδεύει προς αποτυχία και μάλιστα με "τριχοτόμηση".

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 07 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.