ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να εξαιρεθούν τα ομόλογα από τα stress tests, ζητούν οι τραπεζίτες

08:08 - 07 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Τα stress tests έχουν σχεδιαστεί για να ενισχυθεί η ορατότητα και να επανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη. Όμως μπορεί επίσης να εκθέσουν και νέους φόβους ή να αποκαλύψουν κινδύνους που έχουν αγνοηθεί. Οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αντιτίθενται στο να συμπεριληφθούν στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών σενάρια default ή αναδιάρθρωσης, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Χωρίς να ονοματίσει της πηγές του, το περιοδικό λέει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο σενάριο, επειδή θεωρούν πως θα εγείρει αμφιβολίες γύρω από την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού διάσωσης της Ευρώπης, ο οποίος συστάθηκε για να βοηθήσει τα κράτη-μελη σε περίπτωση που αποκλειστούν από τις πιστωτικές αγορές.

Αντ 'αυτού, το περιοδικό αναφέρει πως οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα stress tests για να δουν το πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην αύξηση των τιμών στην ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών του κρατικού χρέους.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, στο παρελθόν έχουν γίνει πάρα πολλά stress tests στις τράπεζες όμως κανένα δεν έχει δημοσιευθεί και κανένα δεν έχει ποτέ συμπεριλάβει τον μεγαλύτερο κίνδυνο που υπάρχει στους ισολογισμούς των τραπεζών: η έκθεση σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Αυτό που φοβούνται το περισσότερο οι αγορές είναι πως αυτά τα assets στους ισολογισμούς των τραπεζών θα μηδενιστούν σε αξία, πως αυτές οι χώρες θα χρεοκοπήσουν και πως το χρέος τους θα οδηγηθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αυτό όμως το σενάριο τρόμου δεν θέλουν οι ευρωπαϊκές αρχές να ληφθεί υπόψη στα stress tests αλλιώς το πακέτο διάσωσης της Bundesbank, της BaFin και των… άλλων, θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Τι απαντά η BNP Paribas

Σύμφωνα με την BNP Paribas, τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να είναι αυστηρά, διαφανή, συνεπή και έγκαιρα, έτσι ώστε να είναι αξιόπιστα. Mόνο εάν διεξάγονται και ανακοινώνονται κατά αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε τελικά αυτή η όλη διαδικασία να αποδειχθεί θετική για την αγορά.

Όπως προσθέτει το ερώτημα-κλειδί φυσικά είναι το εάν τα stress tests θα περιλαμβάνουν τα haircuts στα κρατικά ομόλογα που διατηρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στους ισολογισμούς τους.

Το θέμα είναι ότι θα ήταν δύσκολο για την ΕΕ να συμπεριλάβει την αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους στα stress tests, καθώς εάν γίνει αυτό θα είναι σαν να… περνάει το μήνυμα πως ένα τέτοιο σενάριο είναι εφικτό.

Η BNP τονίζει πως η αγορά φαίνεται ότι θέλει να υπάρξει κάποιο stress testing του κρατικού κινδύνου και πως εάν δεν συμπεριληφθεί αυτό το στοιχείο, μπορεί και να διαγραφεί ο ίδιος ο στόχος και η ουσία των stress tests.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:37 - 07 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.