ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple: Για πόσο ακόμα θα εντυπωσιάζει;

08:01 - 22 Ιουλ 2010
Γιώργος Κατικάς

Από Γιώργος Κατικάς

Τελικά τα κατάφερε! Όχι μόνο δεν εμφάνισε μειωμένα κέρδη κατά το γ΄τρίμηνο χρήσης, αλλά αύξηση κερδοφορίας κατά 78%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Apple «βγαίνει» αλώβητη, μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από τα προβλήματα του iPhone 4, τις κόντρες με τον ανταγωνισμό και τις ελλείψεις σε προμήθειες. Το μέλλον, όμως, για την εταιρεία παραμένει αβέβαιο...

«Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά», τονίζει ο Shaw Wu των Kaufman Brothers, προσθέτοντας πως ο τεχνολογικός κολοσσός κατάφερε να εμφανίσει ισχυρά αποτελέσματα, παρά την κακή εμφάνιση του iPhone 4.

Σημειώνεται πως τρεις μέρες προτού λήξει το τρίμηνο, στις 24 Ιουνίου, η Apple ξεκίνησε την πώληση του νέου και «άλλοτε τέλειου» iPhone, εμφανίζοντας πωλήσεις ύψους 1,7 εκατ. συσκευών κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Και εκεί ξεκίνησαν όλα..., καθώς οι αγοραστές, ο ένας μετά τον άλλον έκαναν παράπονα σχετικά με την προβληματική λήψη της εξωτερικής κεραίας του smartphone. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές έκαναν λόγο για απώλεια σήματος που σημειώνεται εάν πιάσει κάποιος τη συσκευή με συγκεκριμένο τρόπο. 

Αμέσως, η Apple σπεύδει να σπάσει τη σιωπή της και οργανώνει συνέντευξη Τύπου με σκοπό να μιλήσει για το πρόβλημα και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι επικεφαλής της Apple αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε κινητά άλλων κατασκευαστών, τα οποία και αυτά εμφανίζουν προβλήματα επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν πως η εταιρεία θα διαθέσει σε όλους τους κατόχους της συσκευής δωρεάν θήκες.

«Ορισμένοι καταναλωτές στρέφονται σε αγορά εξαρτημάτων της Google, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της Apple», υπογραμμίζει ο Francisco Jeronimo, αναλυτής στην IDC, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο μύθος για το τέλειο iPhone πέθανε και η Apple δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι΄αυτό. Ακόμη, τονίζει πως η προβληματική κεραία, θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στα αποτελέσματα του δ΄τριμήνου χρήσης.

Αναλυτικά, τα κέρδη της Apple αυξήθηκαν κατά 78% κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, «παίρνοντας» σημαντική ώθηση από την αύξηση της ζήτησης για τα iPhone και iPad. Τα κέρδη του γνωστού κολοσσού αυξήθηκαν στα 3,25 δισ. δολάρια ή 3,51 δολάρια ανά μετοχή, από κέρδη της τάξης των 1,83 δισ. δολαρίων ή 2,01 δολαρίων ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 61% στα 15,7 δισ. δολάρια.

Στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 27 Ιουνίου, η Apple πούλησε 3,3 εκατ. iPads και 8,4 εκατ. iPhones. Μοναδικό προϊόν που σημείωσε αρνητική πορεία σε σχέση με το 2009 ήταν το iPod που είδε τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8%. 

Για το δ΄τρίμηνο χρήσης, η Apple αναμένει έσοδα ύψους 18 δισ. δολαρίων και κέρδη στα 3,44 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 3,82 δολαρίων ανά μετοχή που περιμένουν οι αναλυτές.

Α.Χ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.