ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχες για τον ήλιο του Αεροδρομίου και της Μεγαλόπολης

08:33 - 24 Αυγ 2010
Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Από Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Σε πείσμα της κρίσης και ενώ πολλές σημαντικές επενδύσεις εντός Ελλάδας έχουν παγώσει, σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται μέσα στους επόμενους μήνες για δύο φωτοβολταικά πάρκα ευρείας κλίμακας, από τα μεγαλύτερα διεθνώς: Του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Μεγαλόπολης, δύο έργα που με τις όποιες δυσκολίες τους, προχωρούν, όταν σε άλλους τομείς των ΑΠΕ, όπως τα αιολικά, δεν δείχνουν να κινούνται και πολλά πράγματα.

Χαρακτηριστικό αυτής της κλίμακας έργο είναι η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, με εγκατεστημένη ισχύ 8,05MW.

Η προθεσμία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες έληξε η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών, με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο, καθώς στην πρώτη φάση είχαν προεπιλεγεί η Βιοσάρ του ομίλου της Ελλάκτωρ, η κοινοπραξία Martifer -JP Άβαξ, η Phoenix Solar, η γαλλική Tenesol, η γερμανική Juwi, καθώς και μια ακόμη γερμανική θυγατρική της Hochtief. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια, γεγονός που το κατατάσσει μεταξύ των μεγάλων εν εξελίξει επενδύσεων του είδους, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και διεθνώς.

Σεπτέμβριο η Μεγαλόπολη

Ακολουθεί τον προσεχή μήνα ο διαγωνισμός της ΔΕΗ ΑΠΕ για το ακόμη μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης, ισχύος 50MW. Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 150 εκατ. και 200 εκατ. ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων επενδύσεων του είδους διεθνώς και αναμένεται να προσελκύσει μεγάλους παίκτες της αγοράς. Μόνο η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι 15 εκατ. ευρώ.

Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην ανακήρυξη του μειοδότη, το πάρκο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του έτους και θα τεθεί σε λειτουργία περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της κατασκευής του. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα παραδώσει το έργο με το κλειδί στο χέρι και παράλληλα θα αναλάβει την πενταετή συντήρηση, την κατασκευή του υποσταθμού, την προμήθεια μετασχηματιστών, πάνελς, μετατροπέων κλπ.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το διαγωνισμό προετοιμάζονται όλοι οι μεγάλοι παίκτες περιλαμβανομένων και των ξένων εισηγμένων Phoenix Solar, Sun Power, Ygli, BP Solar. Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από Έλληνες κατασκευαστές.

Με την εγκατεστημένη ισχύ των 50MW, η ενεργειακή παραγωγή του πάρκου θα είναι περίπου 65.000MWh ετησίως, ικανή να καλύψει το 42% των αναγκών του νομού Αρκαδίας ή αλλιώς 28 χιλιάδων νοικοκυριών και θα αποτρέπει την εκπομπή 58.000 τόνων CO2, 680 τόνων SO2 και 131 τόνων NOx ετησίως.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:17 - 24 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.