ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτο- φωτοβολταϊκή τρέλα με 2.000 αιτήσεις σε μία μόνο ημέρα!

09:32 - 02 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Σκηνές «αγροτο- φωτοβολταικής» τρέλας εκτυλίσσονται από το βράδυ της Τρίτης έξω από τα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα.

Χθες, πρώτη ημέρα έναρξης υποβολής αιτήσεων για τα αγροτικά φωτοβολταικά, αριθμό πρωτοκόλλου για την κατάθεση δικαιολογητικών πήραν 2.000 άτομα, ενώ για σήμερα αναμένεται αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη προσέλευση !

Εκατοντάδες αγρότες είχαν κατασκηνώσει από… το βράδυ της Τρίτης έξω από τα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ, ενώ μόνο στη Λαμία πάνω από 150 άτομα ξενύχτησαν έξω από το τοπικό κατάστημα για να πάρουν το μαγικό χαρτάκι με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης- φακέλου, αλλά δεν εξυπηρετήθηκαν όλοι.

Συνολικά τα γραφεία Αττικής, Πελοποννήσου, Κεντρικής Ελλάδας και Ηπείρου της ΔΕΗ παρέλαβαν χθες 1.900 αιτήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι στην ουρά περίμεναν άλλοι 1.000 που δεν πρόλαβαν να πάρουν τον μαγικό αριθμό. Αυτοί, μαζί πιθανότατα με άλλους τόσους θα ξαναέρθουν σήμερα, ενώ αναμένονται συνολικά περί τις 10.000 αιτήσεις.

Αιτία αυτής της τρέλας είναι ότι στον αγροτικό κόσμο έχουν καλλιεργηθεί, με ευθύνη των υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΠΑΣΕΓΕΣ, τεράστιες προσδοκίες πως τα φωτοβολταϊκά είναι το νέο Ελντοράντο, (εγγυημένο εισόδημα καθώς και σχετικά εύκολη χρηματοδότηση από τις τράπεζες), αλλά πολλές εκατοντάδες από τους υποψηφίους επενδυτές θα απογοητευθούν, καθώς μικρό μόνο μέρος των αιτήσεων θα υλοποιηθεί.

Στα "τυφλά"...

Διότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, με δεδομένο ότι οι περισσότερες αφορούν σε φωτοβολταικά 100 κιλοβάτ έκαστο, σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα έχουν συσσωρευτεί αιτήματα συνολικής ισχύος 1.000 ΜW. Αλλά το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο που έχει αποστείλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει για φωτοβολταϊκά μέχρι το 2020 συνολικής ισχύος 2.200 MW. Και αυτή τη στιγμή, τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε προ ημερών η ΔΕΗ για το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη PAE, τόσο για φ/β επί εδάφους όσο και σε στέγες, είτε έχουν αδειοδοτηθεί είτε εκκρεμούν, έχουν συνολική ισχύ που ξεπερνά τα 3.500 μεγαβάτ. Μαζί λοιπόν με τις αγροτικές κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα 4.500 μεγαβάτ, όταν πρόκειται τελικώς να εγκριθούν μόνο τα 2.200 !

Σιγή από τους αρμόδιους

Πόσα απ' όλα αυτά θα γίνουν, και με ποια προτεραιότητα, ουδείς αρμόδιος βγαίνει να απαντήσει. Να σκεφτεί κανείς ότι αν και αρχικά είχε πέσει η σκέψη να τεθεί ένα «αγροτικό» πλαφόν, και παρ' ότι η ΔΕΗ είχε εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος σαν μέγιστη ισχύ τα 150 μεγαβάτ, εκείνο έδωσε εντολή να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων χωρίς η επιχείρηση να γνωρίζει σε ποιον αριθμό θα σταματήσει. Έτσι η κατάθεση των αγροτικών αιτήσεων προχωράει στα «τυφλά». Και δεν είναι τυχαίο ότι γνωρίζοντας τις δυνατότητες που έχει το κατάστημά τους, κάποιοι διευθυντές περιφερειακών ΔΕΗ σταματούσαν χθες με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς σχετική εντολή από τα κεντρικά, την παραλαβή αιτήσεων από κάποιο αριθμό και μετά, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των αγροτών που είχαν ξενυχτήσει στην ουρά.

Συνεταιρισμοί

Το συνωστισμό αναμένεται να περιορίσει κάπως το γεγονός ότι, μετά από παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι περιφερειακές υπηρεσίες της ΔΕΗ θα δέχονται και ομαδικά αιτήσεις με τη σχετική εξουσιοδότηση. Έτσι οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι έχουν ήδη έτοιμες εκατοντάδες αιτήσεις μελών τους, θα μπορέσουν να τις υποβάλλουν μαζικά.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 02 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.