ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελευταίο οχυρό οι 1.515 μονάδες

07:12 - 16 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Οι αλλαγές στους δείκτες ήταν ο λόγος για την κακοδαιμονία στο Χρηματιστήριο κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις με μια σειρά από μετοχές, όπως η MIG και η Τιτάν να βρίσκονται στο στόχαστρο των funds που μείωναν τις θέσεις τους. Από εκεί και πέρα το επόμενο και κρίσιμο στοίχημα για την αγορά δεν είναι άλλο από την παραμονή του στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών του οίκου FTSE. Νεότερα για την εξέλιξη αυτή όμως, αναμένονται προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε, η χαμηλή τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας δεν προκαλεί «άγχος» για τοποθετήσεις στην επενδυτική κοινότητα. Οι επενδυτές αναμένουν το «πράσινο φως» για να τοποθετηθούν και να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου στα 5,2 ευρώ και οι κινήσεις στις οποίες προβαίνουν την περίοδο αυτή συνδέονται περισσότερο με την απόκτηση ρευστότητας.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες γύρω από την ελληνική οικονομία και ως προς το αν η χώρα μας θα αποφασίσει αναδιάρθρωση χρέους, εντείνονται. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να διαψεύδει από το Bloomberg ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία, όμως, οι ξένοι που παρακολουθούν στενά τη χώρα, έχουν πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση των δημοσιονομικών πραγμάτων, όπως και για την κατάσταση στην αγορά. Επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, το δύσκαμπτο φορολογικό σύστημα στέλνει τις εταιρείες στην χρεοκοπία μία ώρα αρχύτερα, η κατανάλωση υστερεί, οι ουρές στον Τειρεσία μεγαλώνουν και οι τράπεζες αδυνατούν ν' ανοίξουν τα γκισέ των τραπεζών επιτείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η υφεσιακή διαδικασία αρχίζει να αγγίζει τα επίπεδα της έξαρσης σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ενώ ό,τι πιο ελκυστικό παρουσιάζεται από ελληνικούς τίτλους είναι αυτοί της 30ετίας, σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατο report της HSBC.

"Σε αυτό το περιβάλλον όλοι οι καταλύτες αναστροφής του αρνητικού κλίματος", γράφει σε ανάλυσή της η Merit ΑΧΕΠΕΥ, περιστρέφονται γύρω από 2 άξονες: Τον άξονα των εσόδων-δαπανών και τον άξονα της ανάπτυξης.

Στον τομέα των εσόδων η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική. Στον τομέα της ανάπτυξης είναι επιτακτική η δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού που θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.  Το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων και τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις είναι κάποια από τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Πολύ θετικά κρίνουμε το νέο για απεμπλοκή επενδύσεων Ελλήνων και ξένων επενδυτών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους €2 δις. Υπό αυτές τις συνθήκες το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ελέγχους της τρόικας που έχουν ήδη ξεκινήσει με σκοπό την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Όλα τα  παραπάνω απομακρύνουν τη δημιουργία ενός θετικού momentum στο ΧΑ. Από τεχνική άποψη κατά την τελευταία εβδομάδα ενισχύεται η άποψη ότι η μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έλαβε τέλος στις 1793 μονάδες  και ότι τώρα βρισκόμαστε στη μέση ενός καθοδικού μεσοπρόθεσμου καναλιού. To επόμενο σημείο στήριξης βρίσκεται πάντως στις 1515 μονάδες. Τα σενάρια για διάφορα τραπεζικά deals εντείνονται  και εφ' όσον γίνουν πραγματικότητα μπορούν να δώσουν ένα έστω βραχυπρόθεσμο θετικό momentum στην αγορά. Πολλοί επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στην αποτίμηση των ΤΤ και ΑΤΕ και στο τι θα αποφασίσει το Δημόσιο για την τύχη τους. Τέλος, αυτήν την εβδομάδα επιβεβαιώθηκε πλήρως η άποψη που υποστήριζε ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου δεν θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα σημαντικό καταλύτη για το ΧΑΑ αφού ακόμα και χαρτιά που εμφάνισαν δυνατά αποτελέσματα έχουν καθοδική πορεία (π.χ. Τιτάν, Μέτκα).

Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos
@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 08:14 - 16 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.