ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ντ. Ριμπόλοβλεφ νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου

09:24 - 23 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

(upd) Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Ντιμίτρι Ριμπόλοβλεφ (Dmitry Rybolovlev), είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Το όνομα του Ρώσου μεγιστάνα, που απέφυγε χθες να δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα Κύπρου, αποκαλύπτει σήμερα σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Σήμερα πάντως η τράπεζα ανακοίνωσε πως η Odella Resources Ltd ανήκει στους επίτροπους Κυπριακού διεθνούς εμπιστεύματος διακριτικής ευχέρειας (discretionary). Oι δικαιούχοι του εμπιστεύματος είναι ο κος. Dmitriy Rybolovlev και οι δύο θυγατέρες του. Οι επίτροποι εκπροσωπούνται στην Κύπρο από το Δικηγορικό οίκο Ανδρέα Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ριμπόλοβλεφ έχει παρουσία στην Κύπρο μέσω της εταιρείας συμμετοχών Madura, με εγγεγραμμένη έδρα το κτίριο Νεοκλέους στη Λεμεσό. H Madura πώλησε τον Ιούνιο πλειοψηφικό πακέτο της Uralkali (εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων) και μέρος των προσόδων κατατέθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου, με την οποία έχει σχέση εδώ και κάποια χρόνια. Η Madura ιδρύθηκε το 2002.

Ο νέος μεγαλομέτοχος, που κατέχει από την Τρίτη το 9,7% της Τράπεζας Κύπρου μέσω του κυπριακού εμπιστεύματος Odella Resources, είναι 43 ετών και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του μετά από την ιδιωτικοποίηση στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990.

Το 2007 εισήγαγε τη Uralkali στην Εναλλακτική Επενδυτική Αγορά (ΑΙΜ) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αντλώντας κεφάλαια ενός δισ. δολαρίων.

Ο μέχρι πρόσφατα ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων καλίου, Uralkali, θεωρείται από το περιοδικό Φορμπς (Forbes) ως ο 79ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται κοντά στα 8,6 δισ. δολ. Με βάση τον πιο πρόσφατο κατάλογο του Forbes είναι ο πέμπτος πιο πλούσιος Ρώσος.

Ο κ. Ριμπόλοβλεφ φέρεται να αποφεύγει τα μέσα ενημέρωσης και τη δημοσιότητα, και σύμφωνα με το Forbes, το 2008 αγόρασε την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς έναντι 100 εκ. δολαρίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:41 - 23 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.