ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζει ο χάρτης των χρηματιστηριακών

08:30 - 29 Σεπ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Η κρίση φέρνει πιο κοντά τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για την εξαγορά της Mega Trust Ολυμπιακή από τη Δυναμική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, οι δύο χρηματιστηριακές κατείχαν μερίδιο επί του συνόλου των συναλλαγών του ΧΑ 0,64% έκαστη.

Στόχος με τη συγχώνευση είναι να προκύψει μία εταιρία με ποσοστό αγοράς άνω του 1,5%. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, ο κλοιός γύρω από τις μικρές χρηματιστηριακές σφίγγει, με το τζίρο της αγοράς να κυμαίνεται το τελευταίο διάστημα σε επίπεδα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Αρκετές ΑΧΕ έχουν προχωρήσει σε μείωση των δαπανών και των λειτουργικών εξόδων τους, καθώς και σε περικοπές του προσωπικού τους. Ωστόσο, ακόμη και με αυτές τις κινήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας και επανεξετάζουν το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων προκειμένου να επιβιώσουν.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του ΧΑ. Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, οι 10 πρώτες σε κατάταξη χρηματιστηριακές σε σύνολο 74, είχαν πραγματοποιήσει το 71,84% των συναλλαγών.

Μάλιστα, το σκηνικό για τις μικρές ΑΧΕ γίνεται ακόμη πιο ζοφερό αν λάβουμε υπόψη ότι τα remote members που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά έχουν κατακτήσει σημαντικά μερίδια σε αυτήν, με τις Chevreux, UBS και Merrill Lynch, να περιλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης των χρηματιστηριακών με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούν.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει τον Απρίλιο του 2009 η Solidus Securities με την Αrtion Χρηματιστηριακή, μέσω της απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη, με τη νέα ισχυροποιημένη χρηματιστηριακή να κατέχει πλέον μερίδιο αγοράς 1,09%, σύμφωνα με τα στοιχεία οκταμήνου 2010.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.