ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Berenberg: H παγκόσμια ανάπτυξη ισχυροποιείται

13:26 - 31 Ιαν 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

H Κοιλάδα των Δακρύων ολοένα και απομακρύνεται αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση της όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η επενδυτική τράπεζα Berenberg, η οποία σημειωτέων διαχειρίζεται τα χρήματα των ισχυρών από το 1590. Όπως επισημαίνει δύο χρόνια μετά την μεγάλη ύφεση, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες αλλά ούτε και οι σημαντικότερες δυτικές, υποφέρουν από ανισότητες που θα έφερναν μία δεύτερη ύφεση, και η παγκόσμια οικονομία είναι σε τροχιά περαιτέρω ανάκαμψης το 2011.

Μπορεί, να υπάρξει μία επιβράδυνση, κυρίως στις οικονομίες που σημείωσαν μία αναπτυξιακή έξαρση το 2010, ωστόσο η ανάκαμψη σταδιακά γίνεται ευρύτερη και βαθύτερη, με την εγχώρια ζήτηση κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και στην Ευρώπη να ενισχύεται. Όσο δε το χρέος, οι χώρες που έχουν πρόβλημα δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, με το υπόλοιπο 60% να μπορεί να απολαμβάνει κανονική κυκλική ανάκαμψη χωρίς να παρεμποδίζεται ούτε από το ιδιωτικό ούτε από το δημόσιο χρέος που θα επέβαλαν πολύ αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Επιπλέον δύο σημαντικές οικονομίες όπως αυτή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνουν ανάκαμψη, ενώ έχουν βελτιωθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης στην Ευρώπη με ολοένα και περισσότερες χώρες όπως η Σουηδία, και η Ολλανδία να επιστρέφουν σε αναπτυξιακή τροχιά.


Πάντως οι προβλέψεις της δείχνουν μια επιβράδυνση. Για την παγκόσμια οικονομία βλέπει 3,4% το 2011 από 4,1 το 2010. Για τις ΗΠΑ βλέπει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9%, ενώ για την Ευρώπη βλέπει μία μικρή υποχώρηση στο 1,6% από 1,7%. Ειδικά για την Ευρώπη αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η Γερμανία αναμένεται να επιβραδύνει στο 2,8% από 3,6%, όλη η περιοχή παίρνει τα πάνω της με την Γαλλία στο 1,7% από 1,5%, και την Ιταλία στο 1,1% από 1% και την Ισπανία να επιστρέφει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ μικρή κάμψη προβλέπεται και για την μεγάλη Βρετανία στο 1,6% από 1,7%. Στην Ασία η εικόνα σαφώς και είναι θετική με εξαίρεση την Ιαπωνία της οποίας η οικονομία αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά στο 1,3% από το 4,4%,, ενώ μικρή επιβράδυνση προβλέπεται για Κίνα και Ινδία στο 9% από 10% για την πρώτη και στο 8,3% από 8,7% για την δεύτερη. Τέλος κάμψη προβλέπεται και για την λατινική Αμερική στο 4,3% από 6,2% το 2010.


Όσον αφορά την κρίση του χρέους, η Berenberg διαπιστώνει πως σε όλες τις υπό πίεση χώρες τόσο οι ιδιώτες όσο και οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να σφίγγουν το ζωνάρι. Ωστόσο θα πάρει θα πάρει κάποιο χρόνο πριν η πολιτική αυτή αποφέρει θετικά αποτελέσματα και επειδή οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν την απαραίτητη πίστωση χρόνου, δεν αποκλείεται να δούμε αναζωπύρωση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους.


Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι, διαπιστώνει η γερμανική επενδυτική τράπεζα, σοβαρότερος εκ των οποίων είναι λανθασμένες κινήσεις για την αντιμετώπιση μια νέας κρίσης. ¨Όμως οι κυβερνήσεις έχουν μάθει το μάθημα τους από την κατάρρευση της Lehman. Για παράδειγμα, η  Ευρώπη που έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει την κρίση του χρέους στην περιφέρειά της διασπείροντας την πάνω στην πραγματική οικονομία της ζώνης του ευρώ ως σύνολο. Περιμένουμε ότι θα κάνει το ίδιο και το 2011 εφόσον χρειαστεί, αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το καταστροφολογικό σενάριο δεν έχει πιθανότητες και προβλέπεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλέον ούτε αποπληθωρισμού ούτε πληθωριστικής έκρηξης, ενώ κατά την άποψη των αναλυτών της καμία ισχυρή οικονομία δεν βρίσκεται κοντά στην χρεοκοπία. 


Άλλοι κίνδυνοι, είναι μία γεωπολιτική κρίση, μία χωρίς προηγούμενο αύξηση της τιμής των τροφίμων, δημιουργία φούσκας στις αναδυόμενες και επίθεση κερδοσκόπων.


Όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αναλυτές τονίζουν ότι το 2010, καμία από τις οικονομικές καταστροφές που προβλέπονταν για τις αγορές δεν συνέβη και ότι οι αγορές αν το ίδιο συμβεί και το 2011 θα είναι ένα μία ακόμη θετική εξέλιξη αν και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις.

Για τα νομίσματα, θεωρούν τον κίνδυνο ενός νομισματικού πολέμου απομακρυσμένο, παρά την υπάρχουσα ενοχλητική ρητορική. Αντίθετα βλέπουν την Κίνα να επιτρέπει , λόγω του εγχώριου πληθωρισμού, μια μικρή ανατίμηση του γιουάν, το οποίο  θα μπορούσε, με τη σειρά του να αμβλύνει τις εντάσεις με  τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης, εκτιμούν ότι επειδή οι πρώτες ασκούν μία  πιο επεκτατική νομισματική πολιτική από ό, τι στην Ευρώπη, αναμένουν το 2011ένα κάπως ασθενέστερο δολάριο, κατά μέσο όρο, , σε ένα εύρος μεταξύ 1,35 και

Για τα εμπορεύματα εκτιμάται ότι οι κύριες τάσεις του 2010 θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεχιστούν και  κατά το 2011 με όσους επενδύουν στα εμπορεύματα να συνεισφέρουν έμμεσα στη δυναμική άνοδο των
αναδυόμενων αγορών χώρες. Επιπλέον, επισημαίνεται πως τα πολύτιμα μέταλλα και ιδίως θα εξακολουθήσουν να  χρησιμεύουν ως μέσα διατήρησης αξίας και προστασίας κεφαλαίου.

Για τα ομόλογα, η Berenberg παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη και με βάση την εκτίμηση της για ανάκαμψη εκτιμά πως οι αποδόσεις θα ενισχυθούν στο  μεσοπρόθεσμο μέλλον. ¨Όπως προβλέπεται, αν η οικονομία ανακάμψει περαιτέρω, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει κατά πάσα πιθανότητα το βασικό επιτόκιο δανεισμού της για το πρώτη  φορά το φθινόπωρο του 2011, ακολουθούμενη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις αρχές του  2012, ενώ οι αποδόσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων κατά πάσα πιθανότητα θα ενισχυθούν πριν από τις  πρώτες αυξήσεις επιτοκίων. Επίσης για φέτος, τα εταιρικά ομόλογα μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση απέναντι στα κρατικά ομόλογα.


Για τις μετοχές, η Berenberg είναι θετική. Όπως τονίζεται η συνεχής αύξηση των κερδών και η απομάκρυνση  των κινδύνων τείνουν να στηρίζουν την πρόβλεψη για ανοδική τάση των αγορών. Ωστόσο και στην περίπτωση τους δεν αποκλείεται σημαντική με τις μεταβλητότητα εφόσον οι αγορές παραμένουν ανήσυχες από τις περιφερειακές κρίσεις χρέους και τις νομισματικές στρατηγικές.

Τάκης Λαϊνάς

Τελευταία τροποποίηση στις 14:33 - 31 Ιαν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.