ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Citi: Οι ξένοι θα μπουν στο Χ.Α., όταν οι Έλληνες πληρώσουν τους φόρους τους!

Citi: Οι ξένοι θα μπουν στο Χ.Α., όταν οι Έλληνες πληρώσουν τους φόρους τους!

07:29 - 18 Φεβ 2011
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Μόνο όταν τα επιτόκια δανεισμού μειωθούν στο 5 με 6% θα βγει η Ελλάδα στις αγορές, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αναλυτής της Citigroup κ. Λ. Παπαδόπουλος. Κάτι που θα συμβεί αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε επίπεδο ΕΕ αλλά και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Είπε μάλιστα πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση έβαλε τις βάσεις για τη μείωση του ελλείμματος, αυτό που απομένει είναι να τεθεί υπό έλεγχο ο δανεισμός της χώρας. Όταν γίνει και αυτό, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση περνάει λάθος μηνύματα στις αγορές για τις αποκρατικοποιήσεις, όταν στελέχη της δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να πουληθεί η μία ή η άλλη εταιρεία. Κατά την άποψή του θα πρέπει να πει ότι δεν πουλάει σε αυτά τα επίπεδα αλλά σε καλύτερα από τα τρέχοντα, κάτι το οποίο μπορεί να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των ξένων για την αγορά. Ο αναλυτής είπε ακόμα ότι οι ξένοι διαχειριστές ρωτούν να μάθουν για την πορεία των εσόδων, διότι έχουν την εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους! Θεώρησε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί καλό σημάδι για το Χ.Α. την βελτίωση των εσόδων.

Για το Χ.Α.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επικεντρώνεται σε μετοχές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και άλλες εισηγμένες στις οποίες το Δημόσιο έχει μετοχική σχέση και τελούν υπό ιδιωτικοποίηση. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τράπεζες παραμένουν underweight και στο χαρτοφυλάκιο του οίκου –ως προς την Ελλάδα- περιλαμβάνονται μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΜΕΤΚΑ, η Frigoglass. Το χαρτοφυλάκιο δε, όπως είπε, ενισχύεται από νέες μετοχές, τις οποίες δεν αποκάλυψε, αφήνοντας να ενοηθεί ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε νέες καλύψεις.

Για τις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν μπορούν να γίνουν. Με την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 60 δις. ευρώ, η συμμετοχή του κράτους ανέρχεται στα 9 δις. ευρώ. Και έφερε για παράδειγμα τη ΔΕΗ στην οποία η μετοχή βρίσκεται στα 12,20 ευρώ και η τιμή στόχος που έχει δώσει η Citi είναι διπλάσια από αυτή του ταμπλό!

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αγορά θα διορθώσει κατά 5 με 10% αν τα νέα από τη Σύνοδο Κορυφής για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος δεν είναι καλή για την Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι τις τελευταίες μέρες η αγορά έχει υποστεί διόρθωση της τάξης του 5,6% από τις 1.700 έως τις 1.604 μονάδες. Και πάλι όμως, όταν το Νοέμβριο ή πριν από ένα χρόνο κανείς στην Ευρώπη δεν συζητούσε για παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα, όλοι τονίζουν την αναγκαιότητα του να δοθεί κάποιας μορφής λύση.

 

Τράπεζες

Στο Χ.Α. παίζεται η προσδοκία της λύσης, που και κατώτερη των προσδοκιών να είναι θα είναι σημαντικό. Η Citi θεωρεί δεδομένο ότι θα δοθεί επιμήκυνση το λιγότερο 7,5 χρόνια, όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και πως θα είναι πολύ καλό νέο για να επιστρέψουν οι αγοραστές όταν μειωθεί το κόστος αποπληρωμής του δανείου της τρόικας από το 5,2% στα επίπεδα του 4% (σ.σ. το ανέφερε ως παράδειγμα…).

Ο αναλυτής είπε ακόμα ότι παραμένει underweight για τις τράπεζες, αν και κάποιες έχουν βγει και μαζεύουν χρήματα από τις αγορές. Δεν μπορεί όμως, να είναι θετικός, όπως είπε, διότι ακόμα η εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι μεγάλη και εξέφρασε προβληματισμό για το πωςθα επιστρέψουν τα κεφάλαια αυτά…

Θεωρεί ότι ήταν πολύ καλή η κίνηση της Eurobank να προχωρήσει σε πώληση  των assets της, όπως έκανε με την Polbank στην Πολωνία, ενώ εμφανίστηκε θετικός και για την Alpha Bank, η οποία έχει μικρή έκθεση σε ελληνικά όμολοα, ύψους 4,5 δις. ευρώ. Δεν «βλέπει» φέτος συγχωνεύσεις και γενικότερα ανακατατάξεις στον κλάδο (σ.σ. ήταν περισσότερο θετικός πέρσι), καθώς εκείνο που προέχει είναι το νοικοκύρεμα, δηλαδή πώληση παγίων, ακόμα και περιορισμό του κόστους λειτουργίας, κάτι που γίνεται στο εξωτερικό, όσο οδυνηρό κι αν είναι για τους εργαζόμενους. Ακόμη υποστήριξε ότι το για πολλούς προεξοφλημένο στις αποτιμήσεις haircut 25% στα ελληνικά ομόλογα, είναι μικρό και φυσικά αν συνέβαινε θα μείωνε κατά 6 δις. ευρώ την αξία τους. Επίσης τόνισε ότι προβλέπει τη διαμόρφωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο γ’ τρίμηνο του 2011, για τις κυριότερες ελληνικές τράπεζες, ενώ για το σύνολο του κλάδου τοποθετείται στο α’ εξάμηνο του 2012.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 18 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.