ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προ των πυλών κανόνι σε εταιρεία καυσίμων!

11:55 - 01 Μαρ 2011
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Έρχεται κανόνι στην αγορά καυσίμων, με θύμα μικρή εταιρεία του χώρου, που στην ουσία έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία της εξαιτίας της κρίσης και της ασφυξίας που έχει δημιουργήσει η μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για εταιρεία με δίκτυο από 90 πρατήρια (όχι ιδιόκτητα) το οποίο αναμένεται να προσαρτηθεί στο μεγαλύτερό του μέρος από μεσαία ανερχόμενη εταιρεία του κλάδου εμπορίας.


Κάτω 20% η αγορά

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με πηγές από τον όμιλο των ΕΛΠΕ, η αγορά καυσίμων το 2010 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο 8,4% για τις βενζίνες, 11,2% για το diesel κίνησης και 12,6% για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αλλά και η νέα χρονιά η ύφεση που πλήττει τον κλάδο συνεχίζεται. Το Φεβρουάριο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση της ζήτησης που φτάνει στο πιο μεγάλο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα. Η μείωση των πωλήσεων φτάνει στο 20% με τη μεγαλύτερη κρίση να πλήττει τις βενζίνες, ακολουθεί το diesel κίνησης ενώ η

μικρότερη υποχώρηση αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης.


600-700 τα κλειστά πρατήρια

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ομίλου των ΕΛΠΕ, περίπου 600 με 700 πρατήρια παραμένουν σήμερα κλειστά καθώς κάποια απ’ όσα είχαν κλείσει το προηγούμενο διάστημα, βρήκαν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης για να προμηθευτούν καύσιμα και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Όσο για την πολιτική πιστώσεων, αυτή ποικίλλει: μπορεί οι συναλλαγές να γίνονται απολύτως τοις μετρητοίς για κάποιους «επισφαλείς» πελάτες των εταιρειών εμπορίας, μπορεί όμως να συνεχίζονται κάποιες πιστώσεις για τα «νοικοκυρεμένα πρατήρια».

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:30 - 01 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.