ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν συμφώνησαν ως προς τον τρόπο ενίσχυσης της χρηματοδότησης του EFSF οι "17"

11:45 - 15 Μαρ 2011
stavroula

Από stavroula

“Απραγοι” ως προς τον τρόπο που θα αυξηθούν τα κεφάλαια του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έφυγαν από το χθεσινό συμβούλιο του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία σχετικά με το πώς θα ενισχυθούν τα κεφάλαια του EFSF στα 440 δισ. ευρώ από 250 δισ. ευρώ.

«Εξετάσαμε διαφορετικές τεχνικές δυνατότητες για την αύξηση των κεφαλαίων δανεισμού μία εκ των οποίων ήταν η αύξηση των εγγυήσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας όλες τις λεπτομέρειες» είπε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. 'Οπως δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.

Ωστόσο, οι “17” της ευρωπαικής περιοχής “έδωσαν τα χέρια” ως προς την εφαρμογή επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων για τα απείθαρχα ως προς τα χρέη τους κράτη-μέλη της περιφέρειας . Αυστηρότερες κυρώσεις προβλέπονται για τις χώρες που δεν καταφέρνουν να μειώσουν το χρέος τους στους ρυθμούς που προβλέπει η προκαταρκτική συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με αυτή οι χώρες με δημόσιο χρέος υψηλότερο από τον πήχη του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ) θα πρέπει να συμμορφώνονται στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας σε διάστημα 20 ετών μειώνοντας το χρέος κατά 1/20 κάθε χρόνο. Αντιστοίχως αυστηρές ποινές δημοσιονομικού χαρακτήρα συμφωνήθηκαν και για τις χώρες που δεν καταφέρνουν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:06 - 15 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.