ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Spiegel ο Άκης

12:35 - 18 Μαρ 2011
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Την επιβολή σφαλιστικών μέτρων εναντίον του περιοδικού Spiegel αποφάσισε το Εφετείο του Αμβούργου, έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, για ένα δημοσίευμα σχετικό με προμήθειες της γερμανικής εταιρίας Ferrostaal κατά την πώληση τεσσάρων υποβρυχίων των ναυπηγείων του Κιέλου HDW. Τα ασφαλιστικά μέτρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης απαγορεύουν στο περιοδικό να κάνει οποιαδήποτε αναφορά του ονόματος του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ το υποχρεώνει να δημοσιεύσει απάντησή του.

Το Spiegel, σε δημοσίευμά του στις 9 Φεβρουαρίου 2011, επικαλούνταν ανακριτικό υλικό της εισαγγελίας Μονάχου, η οποία διενεργεί έρευνες εις βάρος 50 περίπου στελεχών της Ferrostaal με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και απιστίας, όπως και απόπειρας απόκρυψης τεκμηρίων για παράνομη δραστηριότητα και χρηματισμό για κατακύρωση παραγγελιών.
Το δημοσίευμα του περιοδικού έδινε έμφαση στην κατάθεση του μάνατζερ Γ.Φ. Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2003 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην DHW, με μεγάλη επιρροή στο χώρο της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Χάουν ήταν μέλος της λεγόμενης "Oμάδας Α" (όπως ήταν ο κωδικός για την ομάδα προώθησης συμφωνιών), στην οποία ανήκαν επίσης ο μεσάζοντας όπλων φον Πούκλερ, ο παιδικός του φίλος «Άγκο» και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που, κατά τον Χάουν, τους σύστησε ο τότε υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του Τσοχατζόπουλου

Με αφορμή την απόφαση δικαστηρίου του Αμβούργου, από το πολιτικό του γραφείο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"'Οπως είχε δηλώσει ο Αλ. Τσοχατζόπουλος στις 7/1/2001, προσέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τα όσα συκοφαντικά και ανυπόστατα περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα του περιοδικού "Ντερ Σπίγκελ" -τεύχος 6 της 7.2.2001- σχετικά με το πρόσωπό του". 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "το αρμόδιο για τον Τύπο τμήμα του δικαστηρίου, με απόφασή του στις 16.3.2011, απαγόρευσε στο περιοδικό την περαιτέρω δημοσίευση και μελλοντική επανάληψη των επίμαχων συκοφαντικών αναφορών, που είχαν καταγγελθεί στην αντίστοιχη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Επιπλέον, με άλλη απόφαση, από 9.3.2011, το ίδιο δικαστήριο υποχρέωσε το περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ", να δημοσιεύσει στο επόμενο τεύχος του, στο ίδιο σημείο στο οποίο δημοσιεύθηκε το εν λόγω άρθρο, με την ίδια γραφή και το ίδιο μέγεθος, την αντιδήλωση του Α.Τσοχατζόπουλου, που αναφέρει ότι σε "σχέση με τις πωλήσεις των γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα, ουδέποτε σύστησα κάποιον σε οποιονδήποτε".
Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το δικαστήριο προσδιόρισε, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του περιοδικού, χρηματική ποινή εως 250.000 ευρώ ή και διετή φυλάκιση για τους υπεύθυνους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 18 Μαρ 2011

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.