ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υστέρηση 15% στα έσοδα το πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου! – Ορίζονται οι σύμβουλοι για τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις

02:03 - 22 Μαρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Για πτώση 15% στα έσοδα το πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου μετά την υστέρηση των 870 εκατ. .ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που έχει σημάνει ήδη συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό, κ. Δ. Κουσελά και τον νέο Γενικό Γραμματέα κ. Ι. Καπελέρη και τη συμμετοχή των επικεφαλής των μεγαλύτερων 30 ΔΟΥ της χώρας (από τις οποίες «περνά»το 70% των εσόδων), με βασικό αντικείμενο να διαπιστωθούν οι αιτίες της καθίζησης των εσόδων και να αναληφθούν άμεσες δράσεις για την ανάταξή τους. Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών στη Νίκης διενεργείται σήμερα ημερίδα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στο πλαίσιο της υποχρέωσης της κατάρτισης του πλαισίου από την κυβέρνηση το αμεσο προσεχές διάστημα.
Χθες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέες αυστηρές εντολές για φοροκυνηγητό για την είσπραξη του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες εσόδων, που μετρά το οικονομικό επιτελείο, οφείλονται στις σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται:

- Στην αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Η κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα προωθήσει το σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

- Στην είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Αν και το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει το 2010 περίπου 300 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, τελικά δεν εισέρρευσε στα ταμεία του Δημοσίου ούτε ένα ευρώ. Η ενημέρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ο έλεγχος των στοιχείων του Ε9 που υποβλήθηκαν το 2010 και η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρωμής του ΦΑΠ δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο του 2011. Αυτό σημαίνει ότι η είσπραξη του ΦΜΑΠ του 2011 θα μετατεθεί χρονικά για το τέλος του έτους ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

- Στην είσπραξη του ΕΤΑΚ και της έκτακτης εισφοράς ακινήτων για το 2009. Βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα του 2011 και περισσότερα από 500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα εκκρεμούν με αποτέλεσμα να λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου πάνω από 200 εκατ. ευρώ.Ακόμη δεν έχουν περαστεί στο σύστημα εκατοντάδες τροποποιητικές δηλώσεις - έντυπα Ε9 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη διαδικασία είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Αποκρατικοποιήσεις

Μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν οριστεί, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές οι σύμβουλοι για την πώληση ή την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ‘Ελ. Βενιζέλος», Ελληνικό και Ταμείο Παρακαταθηκών.

Οι σχετικές προσκλήσεις για την επιλογή των συμβούλων αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες στις επτά μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς, Marfin, ATE, Emporiki Bank), οι οποίες μέσω των τμημάτων Real Estate θα αναλάβουν να «τρέξουν» τη διαδικασία, να καταγράψουν την περιουσία και να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα και να διαμορφώσουν σε τεχνικό επίπεδο τις εταιρείες αξιοποίησης.

Πέραν των αεροδρομίου, του Ελληνικού και του Ταμείου Παρακαταθηκών στην κορυφή της λίστας του προγράμματος των Αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Ελληνικά Πετρέλαια χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται ρητή δέσμευση για το χρόνο που θα υλοποιηθεί το εγχείρημα. Στις μη εισηγμένες θα περιλαμβάνονται: ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Καζίνο της Πάρνηθας κ.λπ. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις συμβάσεις παραχώρησης από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένει σημαντικά έσοδα. Από την εκμετάλλευσή του πρώην Αεροδρομίου εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα έσοδα είναι πολύ υψηλά και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις προσεγγίζουν ίσως και υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου. Το δεύτερο, μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ θα υπάρξουν άλλα δύο εντός του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο σύμβουλος της KEΔ "Eθνική Tράπεζα της Eλλάδας, PLANET, SAVILLS και CSF" πρότεινε μια πρώτη λίστα 20 ακινήτων προς αξιοποίηση την οποία και ενέκρινε η ΚΕΔ. Τα ακίνητα που προτάθηκαν είναι: Λ. Kύμης, Nερατζιώτισσα, Kηφισία (πακέτο τριών ακινήτων σε ένα διαγωνισμό), Mίκρα Θεσσαλονίκης, Aφάντου Δωδεκανήσου, Ξάνθη (Φωνή της Aμερικής), Aντιρρίου Aιτωλοακαρνανίας, Λαυρίου Aττικής, Λινδίων Pόδου, Mέθανα Aττικής, Eρμιόνη Aργολίδας, Δεύτερο πακέτο 3 οικοπέδων, Aρχάγγελος Pόδου, Xαλκίδα, Θέρμη Θεσσαλονίκης, Mεγάλη Bρύση Φθιώτιδας, Eλευθερών Kαβάλας, Oρφανού Kαβάλας, Kυκλάδες, Aχαΐα, Bαθύ Σάμου, Kασσωπαίων Kέρκυρας

Τελευταία τροποποίηση στις 10:05 - 22 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.