ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

00:53 - 06 Απρ 2011
stavroula

Από stavroula

Αν και πολύς λόγος γίνεται για την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η JP Morgan, αξιολογεί σε σύντομο σημείωμα της το κατά πόσο οι πιστωτές και συνδεδεμένοι με το ελληνικό χρέος μπορούν να δεχτούν μία τέτοια εξέλιξη χωρίς να εγγράψουν σημαντικές ζημιές στα χαρτοφυλάκια τους.
Η επενδυτική ανατρέχει στα στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες, και ιδιαίτερα το σύστημα στήριξης τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου.
Από τα περίπου 140 δις. ευρώ χρεογράφων που έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, σχεδόν ολόκληρο το ποσό θα σχετίζεται, εάν ενεργοποιηθεί και το πακέτο των 30 δις. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο. (85 δις. ευρώ εγγυήσεων μέσω των τριών πακέτων από το 2008, 45 δις. ευρώ μέσω ομολόγων ελληνικού δημοσίου και 8 δις. ευρώ ομολόγων μηδενικού κουπονιού που είχαν δανειστεί από το ελληνικό δημόσιο το 2008).
Οι εγγυήσεις αυτές είναι απαραίτητο «εφόδιο» για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να δανείζονται από την ΕΚΤ, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι αποκομμένες από τη διατραπεζική αγορά, εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Από τα 3 προηγούμενα πακέτα οι τράπεζες τα αξιοποίησαν σχεδόν όλα, μαζί με επιπλέον στοιχεία του ενεργητικού τους, για το δανεισμό από την ΕΚΤ, ο οποίος ανέρχεται σε σχεδόν 95 δισ. ευρώ μόνο τον τελευταίο χρόνο. Οι τράπεζες έχουν δώσει μάλιστα περισσότερα ομόλογα σε ονομαστική αξία στην ΕΚΤ, (περίπου 140 δισ. ευρώ), καθώς λόγω των υποβαθμίσεων της Ελλάδας υποβάλλει «haircut» στους κρατικούς τίτλους που δίνονται ως εγγύηση.
Σε περίπτωση λοιπόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με ένα τόσο μεγάλο ποσό στα χαρτοφυλάκια της. Παρόλο που η αγορά πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη, η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου. Μάλιστα, και στην περίπτωση που «παραγγελθεί» η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης, το «κουβάρι» με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ είναι τόσο περιπλεγμένο, που καθιστά περίπλοκη τη διαδικασία. 
Πώς λειτουργούν οι εγγυήσεις
Τα ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δεν είναι εκδόσεις που απευθύνονται στις αγορές, αλλά χρησιμοποιούνται απευθείας ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1%.
Στη λειτουργία τους ομοιάζουν με εγγυητική επιστολή και δεν αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των ιδρυμάτων.
Απλώς πρέπει να εγγράφονται σε κάποιες αγορές για λόγους δημοσιότητας (Λονδίνο, Λουξεμβούργο, κ.ά.). Στη λήξη η τράπεζα επιστρέφει το πόσο που δανείσθηκε στην ΕΚΤ συν τον τόκο.
Τελευταία τροποποίηση στις 02:29 - 06 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.