ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άλλο Χρηματιστήριο από τον Μάιο το Χ.Α. - Οι αλλαγές που έρχονται

10:15 - 08 Απρ 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Σ. Λαζαρίδης τη θέση του προέδρου του Χ.Α. είχε θέσει το στίγμα του για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν και πάλι στον τρόπο και τη δομή λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Από την πρώτη στιγμή ο ίδιος, είχε αναφερθεί στην ανάγκη κατάργηση της μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ ερωτηθείς σχετικά την Τρίτη από «R», είχε πει ότι οι απόψεις του για τις αλλαγές στο Χ.Α. ισχύουν στο ακέραιο. Κι έτσι χθες, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, οι προτεινόμενες αλλαγές τίθενται σε διαβούλευση.

Από την επισκόπηση της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία έτη, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερήσιων συναλλαγών του ΧΑ, συγκεντρώνεται στις εταιρίες της Κατηγορίας Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Επιπλέον, οι τελευταίες αναθεωρήσεις κατηγοριών καταδεικνύουν τάση μείωσης των εταιριών που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση.

Κατόπιν αυτού και με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της αγοράς και την αύξηση της ρευστότητάς της, μελετάται η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αγοράς, με τη δημιουργία μίας ενιαίας, γενικής κατηγορίας εισαγωγής μετοχών, για την οποία θα ισχύουν κοινές προϋποθέσεις εισαγωγής.

Παράλληλα, θα προταθεί και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαπραγμάτευσης, προσαρμοσμένου στο νέο μοντέλο αγοράς, που αναμένεται:

α) να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του ΧΑ έναντι, ιδίως, των Πολυμερών Μηχανισμών Διαπραγμάτευσης (tick size με περισσότερα δεκαδικά ψηφία) και

β) να ικανοποιήσει αιτήματα εισηγμένων εταιρειών για χρήση νέων προϊόντων (δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε άλλο νόμισμα).

Τέλος, μία άλλη κατηγορία προτεινόμενων ρυθμίσεων, αφορά την εισαγωγή συγκεκριμένων διατάξεων για τη διαγραφή εταιριών από το ΧΑ και τον επαναπροσδιορισμό ορισμένων προϋποθέσεων ένταξης στις Ειδικές Κατηγορίες Διαπραγμάτευσης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο μετατροπής των δεικτών FTSE/ATHEX για να απεικονίζουν καλύτερα τα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE/ATHEX 20 θα μετονομαστεί σε FTSE/ATHEX Big Cap με παράλληλη αύξηση του αριθμού των εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτόν. Αντίθετα, ο αριθμός των εταιρειών που συμμετέχουν στους δείκτες FTSE/ATHEX Mid Cap και FTSE/ATHEX Small Cap θα μειωθεί.

Σύμφωνα με τη διαδικασία προβλέπεται σύσταση Επιτροπής Τροποποίησης Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα παραπάνω θέματα θα τεθούν, σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.

Η οριστική πρόταση για τις τροποποιήσεις του Κανονισμού θα υποβληθεί προς το ΔΣ, τον Μάιο του 2011.


Τελευταία τροποποίηση στις 17:33 - 08 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.