ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέσω Ελλάδας ανεβαίνουν οι "μετοχές" της Κίνας στη διεθνή οικονομία

01:09 - 14 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Η Κίνα είναι η οικονομία που παράγει συνεχώς πλεονάσματα, χάρη στην τεράστια βιομηχανική της παραγωγή και την έξαρση των εξαγωγών που παρουσιάζει. Η δυναμική της είναι τεράστια και αυτό της δίνει τη δυνατότητα διαρκώς να διευρύνει τον ρόλο της στο διεθνές στερέωμα. Ιδίως στην παρούσα συγκυρία, που πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρωζώνη, όπως η Ελλάδα, δέχονται την επίθεση των αγορών και δυσκολεύονται να προωθήσουν τα ομόλογά τους, η Κίνα μπορεί να παίξει έναν τεράστιο ρόλο σταθεροποίησης στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ομολόγων, δηλαδή του χρέους χωρών.
Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες με υψηλά χρέη, έχουν ανάγκη την Κίνα, για να πουλήσουν τα ομόλογά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και ο υπουργός επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης αυτήν την περίοδο στο Πεκίνο, στο πλαίσιο μιας σειράς σημαντικών διμερών συναντήσεων, ο οποίος θέλει να προωθήσει και επενδύσεις κινέζικων εταιρειών στην χώρα μας, αλλά και πωλήσεις ομολόγων. Και δεν είναι ο μόνος. Όπως λένε τα διεθνή πρακτορεία, οι κινέζοι, εκτός από τον Παμπούκη, βρίσκονται σε συνομιλίες η πρόεδρος της Βραζιλία Ντίλμα Ρούσσεφ  για σημαντικές οικονομικές συμφωνίες, αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, ο οποίος έχει τον ίδιο στόχο με την Ελλάδα, δηλαδή να πουλήσει κρατικά ομόλογα της Ισπανίας.

"Με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου η Κίνα θα βοηθήσει την οικονομία μας ξεπεράσει την κρίση και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς", δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην κινέζικη εφημερίδα China's 21st Century Business Herald.,

O κ. Παμπούκης εκτίμησε ότι η αγορά ομολόγων από την Κίνα θα βοηθήσει τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει τις μεταφορές, τον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και τον τραπεζικό τομέα σε κινέζους επενδυτές.

Η Κίνα, εκτός από το να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο, έχει όφελος να επενδύσει στην αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης. Αφενός, λειτουργώντας με τα πλεονάσματά της ως δεκανίκι των χωρών αυτών, βοηθάει στην διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής ισορροπίας, η οποία, όπως είναι σήμερα, της δίνει ήδη μια τεράστια υπεροχή, αλλά και μια τρομακτική δυναμική για το μέλλον. Από την άλλη, βοηθώντας τις χώρες του ευρώ, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους, βοηθάει τον εαυτό της. Η Κίνα, η οποία επένδυσε 2,85 τρισ. δολάρια στη ζώνη του Ευρώ, έχει κάθε λόγο να συμβάλλει στην σταθερότητα του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος.

Τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε ότι η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και ετοιμάζεται να αγοράσει περισσότερα όταν η Αθήνα επανεκκίνηση συλλογής κεφαλαίων. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, η Κίνα είναι  έτοιμη να αγοράσει μεταξύ 4-6 δισ. ευρώ του χρέους από κάθε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Πεκίνο

Τελευταία τροποποίηση στις 10:42 - 14 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.