ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο χωρίς τέλος “Γολγοθάς” της ελληνικής οικονομίας... απαξιώνει τους “τίτλους του Δημοσίου”

00:47 - 21 Απρ 2011
stavroula

Από stavroula

Ένα πρωτοφανές sell off πραγματοποιήθηκε χτες τόσο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά όσο και στην αγορά ομολόγων, υπό τις φήμες που κυκλοφορούν περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λίαν συντόμως.
Αναλυτές της αγοράς, μιλώντας στο “R”, επισήμαναν ότι εάν η ελληνική οικονομία δε συνέχιζε να παρουσιάζει χαρακτηριστικά οικονομίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τέτοιου είδους φημολογίες δε θα προκαλούσαν τόσο μεγάλο κακό. Τα spreads και τα CDS δείχνουν το αυτονόητο, αναφέρουν δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μπορεί να κλείσει τις χαίνουσες πληγές.
Η κατάσταση είναι άκρως πιεστική και βέβαια μετά περίπου από 10 μήνες εφαρμογής του μνημονίου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν πέτυχε όσα αρχικά λέγονταν. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι βαθύτατη. Κλιμακώνεται δε έτι περαιτέρω, όσο το Δημόσιο συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για να καλύψει τα ελλείμματα.
Οι αποδόσεις στα ομόλογα λήξης 2014 και 2015 φτάνουν στο 18% και 18,5% αντίστοιχα, με τους πιστωτές να έχουν πραγματικά αποστραφεί σε οτιδήποτε θυμίζει ελληνικές υποχρεώσεις. Στο διάστημα 2011-2015 μόνο για χρεολύσια η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περίπου 160 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους θα απαιτήσουν περισσότερα από 58 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διατυπώσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής 2012-2015 και οι δισταγμοί του διευκολύνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας.
Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παράλληλα παραμένει αποκαρδιωτική. Το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε το φράγμα του 15%, τα φαινόμενα οικονομικής ύφεσης ενισχύονται ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 5%, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, τα οικονομικά των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένουν εξαιρετικά προβληματικά. Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και η κρίση αξιοπιστίας που έχει εκδηλωθεί διεθνώς σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της προοπτικής της κλιμακώνεται.
Χτες ανακοινώθηκαν και τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία έδειξαν την τρύπα στα έσοδα στα 766 εκατ. ευρώ, εξαιτίας εκτός των άλλων της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη-κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού-ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010. Παράγοντες του υπουργείου μάλιστα αναφέρουν ότι η εικόνα δεν διαφοροποιείται σημαντικά τον Απρίλιο, με τους εκπρόσωπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που θα βρεθούν ξανά στην Αθήνα για την νέα αξιολόγηση, να επισημαίνουν και πάλι ανεπάρκειες σε έσοδα και δαπάνες.
Ίσως η κατάσταση να προοιωνίζει τις “ζοφερές” εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών πριν από ένα περίπου χρόνο. Παράλληλα, το οικονομικό επιμελητήριο, με χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι “η κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση διογκώνεται και μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η κρίση ενδέχεται να απειλήσει το κοινωνικό σύστημα ή ακόμα και να οδηγήσει σε έντονες κοινωνικές συρράξεις'' καταλήγει το επιμελητήριο.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:55 - 25 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.