ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σερί παρατάσεων για να «αποσυμφορηθεί» το Taxisnet…

01:10 - 27 Απρ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Συνεχείς παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων ανακοινώνει τις τελευταίες εβδομάδες το υπ. Οικονομικών, προκειμένου να "αποσυμφορήσει" το σύστημα Taxisnet.
Στόχος είναι το Taxisnet να μείνει «ελεύθερο» για να δεχθεί τον μεγάλο όγκο των δηλώσεων εισοδήματος που αποφέρουν φόρο, σαν αυτές των ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων, καθώς επίσης των μισθωτών και συνταξιούχων, που ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, και για τις οποίες οι φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει από το υπουργείο να μετατεθούν γι αργότερα.

Αν και σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες το σύστημα έχει βελτιωθεί, εντούτοις το υπ. Οικονομικών ανακοινώνει παρατάσεις, ακριβώς για να μην υπάρξει «συμφόρηση», και παρατηρηθούν φαινόμενα σαν αυτά των αρχών Απριλίου (καθυστερήσεις στο χρόνο αποστολής, σφάλματα, και συχνές διακοπές). Αφενός το σύστημα είναι καινούργιο, αφετέρου οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί ζητούν παρατάσεις επειδή δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των 1,1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, που για πρώτη φορά φέτος, θα υποβάλουν υποχρεωτικά μέσω Taxisnet, τις δηλώσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν παρατάσεις ως τις 30 Σεπτεμβρίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών (λήγουν 29 Απριλίου) και εισοδημάτων εμπορικών επιχειρήσεων (λήγουν 29 Μαίου). Πριν, δε, από το Πάσχα είχε δοθεί παράταση στην υποβολή των αρχικών εμπρόθεσμων εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για όσους τηρούν βιβλία Α’ και Β’ κατηγορίας, με την προθεσμία να λήγει σήμερα.

Στόχος να μείνει «χώρος» για τις δηλώσεις που φέρνουν φόρους…

Στόχος του υπ. Οικονομικών με τις παρατάσεις αυτές, είναι να μείνει «ανοιχτό» το σύστημα για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος που αποφέρουν φόρο, σαν αυτές των ελευθέρων επαγγελματιών, των εταιρειών,  αλλά και των μισθωτών- συνταξιούχων. Όπως μάλιστα εκτιμούν φοροτεχνικοί, οι οποιεσδήποτε παρατάσεις δοθούν από εδώ και πέρα, θα αφορούν σε δηλώσεις μέσω Taxisnet, κι αυτό καθώς εκκαθαρίζονται αυτόματα, (με την υποβολή τους), επομένως το Δημόσιο δεν καθυστερεί να εισπράξει τους φόρους. Αντίθετα εκτιμάται ότι δεν θα δοθούν παρατάσεις σε δηλώσεις που θα υποβληθούν στις ΔΟΥ, όπου μέχρι να γίνει η εκκαθάριση, ούτως ή άλλως περνούν 2-3 μήνες.

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι στις 12 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων για μια σειρά κατηγοριων φορολογούμενων, και συγκεκριμένα :

•             Μέχρι τις 5 Μαΐου για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος των επαγγελµατιών που ασκούν ατοµική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες µε βιβλία Γ’ Κατηγορίας, αντί για τις 18 Απριλίου που έληγε η σχετική προθεσµία. Μέχρι τις 5 Μαΐου έχει παραταθεί ήδη η προθεσµία και για όσους τηρούν βιβλία Α’ και Β’ Κατηγορίας.

•             Μέχρι αύριο, 28 Απριλίου, για την υποβολή των δηλώσεων των Οµόρρυθµων Εταιρειών (Ο.Ε.), Ετερόρρυθµων (Ε.Ε.) και των κοινοπραξιών που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.