ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακόμη και μια νέα επιμήκυνση δεν «ακυρώνει» το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης

00:00 - 03 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Η εκ νέου επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν εγγυάται με τίποτα το ότι θα αποφευχθεί η ανάγκη αναδιάρθρωσης του υπέρογκου ελληνικού χρέους, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές. Τα 110 δις ευρώ των δανείων διάσωσης αποτελούν μόνο το ένα τρίτο των συνολικών πληρωμών των τόκων που έχει να καταβάλει η Ελλάδα το 2012, και ήδη η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει πως ο αντίκτυπος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στην αγορά, θα είναι χειρότερος και από αυτόν της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Οπως καταλήγουν ότι και να γίνει, η αναδιάρθρωση είναι δεομένη και ανπόφευκτη.
Οι αναλυτές τονίζουν πως όλα τα επιχειρήτα κατά της αναδιάρθρωσης βασίζονται και στην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 αναζητώντας 26,7 δισ. ευρώ, σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα. Ομως, όπως σημειώνουν, με βάση τις σημερινές συνθήκες στις αγορές, οι επενδυτές δεν πρόκειται να δώσουν ρευστό στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο επικεφαλής του EFSF κ. Klaus Regling σημειώνοντας ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο σε έναν χρόνο από τώρα, η Ελλάδα να καταφέρει να βγει στις αγορές. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα σχέδια αυτά της ελληνικής κυβέρνησης είναι « υπερβολικά αισιόδοξα».

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η αγορά δείχνει ότι δεν πιστεύει τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των αξιωματούχων της Ελλάδα,ς της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, πως δηλαδή δεν υπάρχει πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αφού οι τιμές των ελληνικών CDS «μιλούν από μόνες τους» και υποδηλώνουν πιθανότητα 46% για αναδιάρθρωση μέσα τα επόμενα δύο χρόνια, με τις αποδόσεις των 2ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων να αγγίζουν απίστευτα υψηλά επίπεδα, άνω του 25%.

Σύμφωνα και με τον επενδυτικό σύβουλο της Fortius Securities, κ. Θεόδωρο Μουρατίδη, η αγορά αποτιμά ξεκάθαρα ένα αρνητικό σενάριο για το ελληνικό χρέος, πως δηλαδή θα υπάρξει αναδιάρθρωση με haircut. Οπως επισημαίνει, η αναδιάρθρωσης χωρίς «κούρεμα» δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών της αγοράς.

Σύμφωνα με τον fund manager της Pimco, κ. Andrew Bosomworth, η Pimco δεν έχει κανένα σκοπό να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά όπως επίσης και σε οποιαδήποτε άλλη αγορά της περιφέρειας, καθώς οι αποδόσεις ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα δεν αποζημιώνουν για το τεράστιο επενδυτικό ρίσκο μίας τέτοιας κίνησης. Οπως τονίζει, έτσι κι αλλιώς, το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι το οποίο όλοι θέλουν να αποφύγουν επενδυτικά.
Αντίθετα, η Pimco προτιμα τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, αν και ακολουθεί να έχει προσεκτική στση προς αυτές, καθώς κάποιο default στην Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει ισχυρή αύξηση της μεταβλητότητας και σε αυτές τις αγορές.

Παράλληλα, ο Bosomworth σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι υπερχρεωμέμενες χώρες της Ευρωζώνης να εγκλωβιστούν στην ύφεση, εάν η ΕΚΤ αποδειχθεί «πολυ ευσυνείδητη». Οπως επισημαίνει, η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει επιθετικά με την νομισματική της πολιτική, καθώς πλέον ο κίνδυνος της μη φερεγγυότητας της Ελλάδας είναι πραγματικός.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 03 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.