ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η αναδιάρθρωση με haircut είναι πλέον το μοναδικό - και όχι απλά το επικρατέστερο - σενάριο για την Ελλάδα»

01:51 - 10 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Οτι σενάριο κι αν παίζει τελευταία στην αγορά για την Ελλάδα, από το «μαλακό» της επιμήκυνσης μέχρι και το «αδιανόητο» της εξόδου από το ευρώ, δεν φαίνεται να αποπροσανατολίζει τους αναλυτές που πιστεύουν ακράδαντα πλέον, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι στη… γωνία, και μάλιστα το haircut θα είναι βαρύ και ασήκωτο, πάνω του 50%.
Η υποβάθμιση τoυ οίκου αξιολόγησης S&P έβαλε αλάτι στην πληγή της Ελλάδας και απλά επιβεβαίωσε τις υποψίες της αγοράς ότι η Ελλάδα είναι ήδη σε καθεστώς ( σχεδόν ) χρεοκοπίας, όπως τονίζει ο Boris Schlossberg, διευθυντής ανάλυσης της GFΤ Forex.

H Eλλάδα αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη «προφυλαχθείτε!», προειδοποιούν οι αναλυτές της Societe Generale σε note που έστειλαν στους πελάτες της τράπεζας, μετά την χθεσινή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης. Οπως σημειώνουν, οι επενδυτές αυξάνουν ολοένα τα στοιχήματά τους πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει καθώς η οικονομία της συνεχίζει να συρρικνώνεται, το κόστος δανεισμου παραμένει στα…ουράνια και τα φορολογικά εσοδα μειώνονται. Μπορεί οι Ελληνες αξιωματούχοι να διαψεύδουν συνεχώς την όποια αρνητική φήμη υπάρχει για την Ελλάδα, όμως η αναδιάρθρωση με haircut είναι πια το μοναδικό σενάριο και όχι απλά το επικρατέστερο, για τη χώρα, όπως προσθέτουν.

Οπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και τον ίδιο μονόδρομο θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδια. Οπως επισημαίνει, αναμένεται να υπάρξει μία πολυετής αναδιάρθρωση και των ελληνικών και των πορτογαλικών ομολόγων και πιθανότατα και των ιρλανδικών. Η αναδιάρθρωση, όπως προσθέτει, μπορεί να συμβεί είτε με τον «έυκολο» δρόμο είτε με τον «σκληρό». Ο εύκολος αφορά ένα καλά σχεδιάσμενο και συμφωνημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με το haircut του 50% να είναι το πιο πιθανό Ο σκληρός είναι αυτός ο δρόμος που φαίνεται πως ακολουθεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Nomura, κ. Jens Nordvig, οι ευρωπαϊοι πολιτικοί αναμένεται να συνεχίσουν να προσπαθούν να καθυστερήσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο περισσότερο μπορούν και ο λόγος δεν είναι τόσο η Ελλάδα όσο αυτό που θα ακολουθήσει και στις υπόλοιπες προβληματικές χώρες. Πάντως το σενάριο αυτό φαίνεται πλέον αναπόφευκτο για τη χώρα και αποτελεί μάλλον την μοναδική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα.

Σύμφωνα και με τον κ. Marc Chandler, στρατηγικό αναλυτή της Brown Brothers Harriman, τα μέτρα λιτότητας έχουν βάλει την ελληνική κυβέρνηση σε μία θέση όπου μπροστά υπάρχει πλέον γκρεμός και πίσω ρέμα, και τονίζει το αναπόφευκτο σενάριο για τη χώρα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της και ένα haircut τουλάχιστον 50%. Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί την χαλάρωση των όρων του πρώτου πακέτου διάσωσης, και αναγκαστικά κάτι θα πρέπει να γίνει σχετικά με την αξία του ελληνικού χρέους, δεν υπάρχει άλλη οδός. Οπως καταλήγει, σε κρίσεις χρέους του παρελθόντος, ανάλογα βήματα χαλάρωσης των όρων αποπληρωμής του χρέους μίας χώρας μέσω της μείωσης του επιτοκίου και της επιμήκυνσης της διάρκειας του, ακολουθήθηκαν από σκληρότερα μέτρα τα οποία επικεντρώθηκαν στη μείωση του συνολικού βάρους του χρέους της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.