ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Δίνουν και παίρνουν" τα στοιχήματα υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας! - Υποχωρούν τα 2ετή και 5ετή spreads

08:00 - 13 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

(upd) Λίγες μέρες πριν από την 18η Μαίου η οποία και σηματοδοτεί τη λήξη των CDS... οι ξένοι "ποντάρουν" στην ελληνική χρεοκοπία με τα χίλια! Αυτό προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με την οποία το συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 85% των ξένων επενδυτών βάζουν "στοίχημα" ότι η κατάληξη της Ελλάδας θα είναι η χρεοκοπία, ενώ αναφορικά με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία η πλειονότητα των ερωτηθέντων έχει την ίδια γνώμη.
«Όλες αυτές οι οικονομίες θα χρεοκοπήσουν κάποια στιγμή», δηλώνει ο Wilhelm Schroeder, ο οποίος διαχειρίζεται 172 εκατ. δολ. για την Schroeder Equitites.

Το αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Global Poll του Bloomberg τον Ιανουάριο 2011, το ποσοστό των ερωτηθέντων που προβλέπει χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας έχει αυξηθεί κατά 11%.

Στο μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα επενδυτών και οικονομολόγων αναμένει ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της στα  τέλη του έτους ή αργότερα, με τους επενδυτές να αναμένουν ψαλίδισμά του κατά περίπου  50%.

Σύμφωνα με γκάλοπ του Reuters, από τους 28 οικονομολόγους και 15 διαχειριστές  κεφαλαίων που συμμετείχαν μόνο οι τρεις είπαν ότι θα αποφευχθεί η χρεοκοπία. Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων δεν αναμένει αναδιάρθρωση πριν τον Οκτώβριο,  ενώ περίπου οι μισοί λένε ότι θα γίνει σε διάστημα μεγαλύτερου του ενός έτους.

Περίπου το 60% των διαχειριστών κεφαλαίων που αναμένουν αναδιάρθρωση είπαν ότι εν  τέλει κάτι τέτοιο θα σημαίνει κούρεμα, με τους ομολογιούχους να μην παίρνουν πίσω όλα  τους τα χρήματα. Η ενδιάμεση εκτίμηση ήταν για περικοπή χρέους σε ποσοστό 55%.  Από τους οικονομολόγους, περίπου οι μισοί αναμένουν κούρεμα κάποια στιγμή, αλλά σε  χαμηλότερο ποσοστό, στο 40%.

Δειλά σημάδια υποχώρησης στα spreads

Την ίδια στιγμή, δειλά σημάδια υποχώρησης σημειώνουν στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές τα spreads των ελληνικών 2ετών και 5ετών ομολόγων, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν τα spreads των 10ετών ομολόγων, στον απόηχο των σεναρίων περί νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, το spread του 2ετούς τίτλου υποχωρούσε κατά περίπου 50 μ.β. στο 25,43%, ενώ του 5ετούς τίτλου διαμορφώνονταν 53 μ.β. χαμηλότερα στο 20,96%. Το spread του 10ετούς ομολόγου κινείται κοντά στις 1.270 μονάδες βάσης.

Handelsblatt: Εάν η ελληνική οικονομία είχε μάτια θα δάκρυζε και εάν είχε στόμα θα φώναζε "φτάνει πια"

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αποστέλλει ο αρχισυντάκτης της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

Στην ανοιχτή επιστολή του ο Γερμανός δημοσιογράφος επαινεί τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, απαριθμεί τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «καμία άλλη δημοκρατική χώρα δεν πραγματοποίησε εν καιρώ ειρήνης κάτι αντίστοιχο».

«Η αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές μετατράπηκε πια σε αναλήθεια. Η εθνική οικονομία δεν αντέχει άλλο αυτή την αλήθεια, αντιδρά αλλεργικά.Το σωστό είναι τώρα λάθος. Κύριε Παπανδρέου, μειώσατε ήδη τις συντάξεις, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων γύρω στο 30%, αυξήσατε την τιμή της βενζίνης σχεδόν κατά 50%. Δεν μπορείτε να πετύχετε με τις περικοπές την εξυγίανση της χώρας σας. Ούτε μπορεί η ΕΕ να σας έχει στον ορό των συνεχών πιστώσεων», σημειώνει ο αρχισυντάκτης της Handelsblatt.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει ότι «εάν είχε μάτια θα δάκρυζε και εάν είχε στόμα θα φώναζε "φτάνει πια" και εκτιμά πως «πλησιάζει η ημέρα που προκαλεί εφιάλτες στους επενδυτές... η ημέρα που γεννιέται μια νέα αλήθεια: Κάντε επενδύσεις, όχι περικοπές».

«Αξιότιμε κύριε Παπανδρέου, προσπαθήσατε το ανέφικτο, τώρα πρέπει να πράξετε το εφικτό. Όπως τότε που ως έφηβος ξεγελάσατε τους αξιωματικούς της χούντας και αποκρύψατε το κρησφύγετο του πατέρα σας, τώρα πρέπει να απαρνηθείτε την υπερηφάνεια των Ελλήνων για να σώσετε τη χώρα σας. Αντιμετωπίστε κατάματα τη νέα αλήθεια, πριν σας χτυπήσει εκείνη την πόρτα», καταλήγει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:51 - 13 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.