ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρηματιστές: Οι μετοχές δικαιούνται υψηλότερων αποτιμήσεων

02:15 - 16 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Σε φάση αποτίμησης του σκανδάλου του Νομινίκ Στρος Καν και των πιθανών καθυστερήσεων που μπορεί να προκληθούν λόγω της υπόθεσης που απασχολεί τον επικεφαλής του ΔΝΤ, μπαίνει από σήμερα, μεταξύ όλων των άλλων, το Χ.Α.
Οι μετοχές δικαιούνται υψηλότερων αποτιμήσεων επισημαίνει στην εβδομαδιαία ανάλυση της αγοράς η υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η χρηματιστηριακή του έχει θέσεις σε μετοχές σε υψηλό ποσοστό καθώς η αγορά βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά δεκατεσσάρων ετών ενώ έχουν προεξοφληθεί τα δυσμενή σενάρια και οι εξελίξεις σε υπερθετικό βαθμό.

Τεχνικά τώρα η επιστροφή του γενικού δείκτη στην περιοχή των 1.350 μονάδων επέτεινε τις ανοδικές αποκλίσεις των ταλαντωτών οι οποίες επιμένουν στο ενδεχόμενο επέκτασης της ανοδικής αντίδρασης πάνω από την περιοχή των 1.400 μονάδων.

Οπως εξηγεί ο κ. Μ. Χατζηδάκης, η υποχώρηση του γενικού δείκτη στη ζώνη των 1.350 μονάδων έχει εκμηδενίσει την απόσταση από κομβικής σημασίας επίπεδα τιμών σε τεχνικούς δείκτες τα οποία έχουν διατηρηθεί ανέπαφα από το περυσινό καλοκαίρι και έχουν αυξημένη πιθανότητα αντιστροφής της τάσης.

Επιπλέον οι ανοδικές αποκλίσεις είναι αρκετά έντονες καθώς η μεγάλη ταχύτητα της πτώσης από τις 1.747 μονάδες έφερε αισθητά υψηλότερα τους βασικούς ταλαντωτές από την προηγούμενη επίσκεψη στις 1.350 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου.

Με τα δεδομένα αυτά το σενάριο το οποίο έχει προβάδισμα για την επόμενη εβδομάδα είναι το ανοδικό καθώς η αγορά συμπληρώνει επτά συνεχόμενες εβδομάδας αδυναμίας με σημείο αναφοράς ως προς την τοπική αντίσταση τις 1.400 μονάδες.

Την εκτίμηση ότι το ΧΑ διατηρείται σε πτωτικό κανάλι διατυπώνουν οι αναλυτές της Εμπορικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι μόνον μία υπέρβαση των 1.390 μονάδων με ισχυρούς όγκους συναλλαγών θα μπορούσε να δώσει ένα αξιόπιστο ανοδικό σήμα.

Στην αντίθετη περίπτωση, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση δύσκολα θα αποφευχθεί επιτάχυνση της πτώσης σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.300 μονάδων.

Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας, η κρίσιμη ζώνη στήριξης των 1.350 - 1.310 μονάδων μπορεί να άντεξε μέχρι σήμερα τις πιέσεις, αλλά θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα ανοδικά ο γενικός δείκτης για να τερματισθεί η αυτοτροφοδοτούμενη πτωτική τάση των τελευταίων μηνών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.