ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον “πάγο” το Ελληνικό... μεταξύ ΕΕ και Κατάρ η ελληνική κυβέρνηση

01:25 - 18 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Την ώρα που τα ξένα κεφάλαια αποδεικνύονται πιο αναγκαία από ποτέ, το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού από το Κατάρ έχει μπει για τα καλά στον “πάγο” με την κυβέρνηση να βρίσκεται ανάμεσα στη γραφειοκρατία της ΕΕ και την αμετακίνητη θέση του Εμιράτου για απευθείας ανάθεση.
Κι ενώ από εβδομάδα σε εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο για την αξιοποίηση των 5.300 στρεμμάτων, η σεναριολογία περί νέου ναυαγίου, όπως αυτό του Αστακού, έχει αρχίσει και φουντώνει ξανά. Το επιχείρημα δε της φημολογίας στηρίζεται στο ότι µια απευθείας ανάθεση αντίκειται στην κοινοτική νοµοθεσία και θα έπρεπε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισµός. Διαφορετικά, η διαδικασία μπορεί να προσβληθεί είτε στην εγχώρια δικαιοσύνη είτε στα όργανα της ΕΕ.


Από την άλλη μεριά, προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες του “R”, καθώς αναζητείται επειγόντως η χρυσή τομή που θα είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία ενώ παράλληλα δε θα προκληθούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του project, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την αποχώρηση του Καταρ. Ωστόσο, εδώ προκαλούνται ερωτηματικά σχετικά με την αρνητική στάση του Καταρ για πιθανή συμμετοχή σε διαγωνισμό, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, την ώρα μάλιστα που ενδιαφέρον για το Ελληνικό έχουν επιδείξει δύο ξένα fund.


Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης έχει στο παρελθόν αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφη διαβεβαίωση επενδυτών του Καταρ που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δεσμευτεί ένα ικανό ποσό σε ευρωπαϊκή τράπεζα προκειµένου να αξιοποιηθεί σε περίπτωση που υπογραφεί η συµφωνία µε την ελληνική κυβέρνηση. Στη βάση αυτή, έχει καταστεί ξεκάθαρο από την κυβερνητική πλευρά ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ΕΕ θα τηρηθούν ως έχουν, ενώ επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να προσβληθεί από την ΕΕ η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Ελληνικού με διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κατάρ με το MOU (μνημόνιο συνεργασίας) που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 18 Οκτωβρίου 2010 το Κατάρ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την επένδυση στον Αστακό για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.