ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το sell-off στα εμπορεύματα «καθάρισε» την αγορά από τους κερδοσκόπους

01:04 - 20 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Oι διαχειριστές κεφαλαίων των μεγαλύτερων funds εμπορευμάτων, υποστηρίζουν πως το sell-off στην αγορά ήταν μία υγιής διόρθρωση και στρώνει τον δρόμο για περαιτέρω άνοδο στις τιμες των commodities στο μακροπρόθεσμο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Colin ‘O Sea, επικεφαλής των εμπορευμάτων στην Hermes, κανείς δεν ήθελε τα εμπορεύματα να τρέξουν τόσο πολύ και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ετσι, η διόρθωση ήταν κάτι το πολύ θετικό για την αγορά καθώς ηρεμεί κάπως τα πράγματα – και τις τιμές – και όπως τονίζει, για τον ίδιο αυτό αποτελεί απλά ένα διάλειμμα, μία βραχυπρόθεσμη ανάσα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει τον διεθνή καταναλωτή.


Οπως τονίζει ο κ. Fabien Wember, διαχειριστής του JB Commodity Fund, στην τρέχουσα διόρθωση, πολλοί traders που είχαν υπερβολικές θέσεις στην αγορά πετρελαίου βγήκαν από την αγορά κι έτσι ουσιασιτκά η αγορά καθάρισε από όλους εκείνους οι οποίοι ήταν ανευ διακρίσεως long, και που δημιουργούσαν ανισορρπίες.


Οπως υποστηρίζει και ο Αγγελος Δαμάσκος, διαχειριστής των Junior Oils Trust και Junior Gold Trust, η νομισματική πολιτική και το αδύναμο δολάριο βοήθησαν στο να δωθεί μία ισχυρή κερδοσκοπική διάθεση προς την αγορά των commodities για αυτό και η κίνηση στις τιμές τους ήταν τοσο υπερβολική. Ομως η αδυναμία του δολαρίου παραμένει και έτσι υπάρχει ακόμη σημαντικός λόγος να αγοράσει κανείς εμπορεύματα και ειδικά χρυσό, ο οποίος εύκολα θα πιάσει τα 1600 δολ. η ουγκιά μέχρι τα τέλη του έτους.


Οπως επισημαίνει, ο ίδιος παραμένει bullish για τo μεσοπρόθεσμο διάστημα, ειδικά εάν η αναπτυγμένες οικονομίες αρχίσουν να σημειώνουν ανάπτυξη και εάν η ζήτηση από την Ασία συνεχίσει να είναι ισχυρή. Οπως προσθέτει, αν και πιστεύει πως το πετρέλαιο (ΗΠΑ) θα επανέλθει στα πρόσφατα υψηλά του, προς το παρόν, στο δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται να διαμορφωθεί στο επόπεδο των 85 δολ. το βαρέλι.


Οπως σημειώνει η JP Morgan, σίγουρα αναμένετια να υπάρξουν υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα αργότερα μέσα στο 2011, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει περισσότερη ορατότητα σε ότι αφορά τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης στην τελική ζήτηση. Οταν ξεκαθαρίσει η εικόνα, τότε θα είναι και η στιγμή να γίνουν οι επενδυτές και πάλι long στα commodities, όπως τονίζει ο διεθνής οίκος.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 20 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.