ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η κρίση ξέφυγε από τα χέρια της ανίκανης ΕΕ»

01:26 - 24 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Δεν είναι πλέον μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Στο «παιχνίδι» της κρίσης αλλά και στο στόχαστρο των αγορών (ξανα)μπήκαν η Ισπανία και η Ιταλία, και για όλη αυτήν την εξέλιξη, οι επενδυτές στοχοποιούν και ενοχοποιούν την ανικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την κρίση χρέους. Οπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της WestLB, Michael Leister, η κρίση φαίνεται ότι έχει αρχίσει και κυριεύει και εκείνες τις χώρες της περιφέρειας που θεωρούνταν γερές. Οπως επισημαίνει, η αγορά πλέον βλέπει ότι δεν υπάρχει τέλος στην κρίση, και έτσι «γονατίζει» τις μετοχές και το ευρώ και στέλνει και πάλι στα spreads στα ουράνια.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, το σκηνικό έχει αρχίσει και πάλι να αλλάζει στην αγορά κι εκεί που η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, φαίνονταν να είναι απομονωμένες από την κρίση χρέους, τώρα παρασύρονται και αυτές από την καταιγίδα. Οπως προειδοποιεί, όσο δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη γραμμή γύρω από την αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος, τόσο η κρίση θα εξαπλώνεται και τόσο ( σε ότι αφορά τις επενδύσεις ) η στροφή στην ασφάλεια και στην ποιότητα καθώς και η αποστροφή του ρίσκου, θα συνεχίζονται.


Σύμφωνα και με τον αναλυτή της Octopus Investments, Lothar Μentel, πλεόν η κρίση δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Και όλα αυτά που συμβαίνουν είναι η απάντηση της αγοράς στην ανικανότητα της ΕΕ να βρει λύση και αυτό κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν πέραν της Ελλάδας, με την αποστροφή ρίσκου να εξαπλώνεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Αναδυόμενες αγορές .


Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε μπορεί να ακολουθήσει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, είπε ο Andrian Foster, επικεφαλής έρευνας της Rabobank International στο Χονγκ Κονγκ. Οπως δήλωσε, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι εκείνοι θα συνεχίζουν με αυστηρά οικονομικά και πολιτικά δημοσιονομικά μέτρα όταν στην Ελλάδα δίνεται συγχώρεση για το χρέος της. Η κρίση εξαπλώνεται, όπως επισημαίνει.


H ελληνική κρίση αποτελεί απειλή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, όπως τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της AMP Capital Investors, κ. Shane Oliver. Οπως σημειώνει, οι επενδυτές φοβούνται πως ένα default της Ελλάδας θα επηρεάσει σημαντικότατα τις παγκόσμιες τράπεζες οι οποίες έχουν έκθεση στο ελληνικό χρέος. Υπάρχει τεράστια ανησυχία πως η αποτυχία της Ευρώπης να κατάφερει να πάρει τα ηνία της κρίσης χρέους στην περιοχή θα καταλήξει στο να χτυπήσει σοβαρότατα την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.