ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Σε δύο "στρατόπεδα" η Ευρώπη λόγω Ελλάδας

10:33 - 25 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί η Ευρώπη και αιτία είναι το ελληνικό πρόβλημα και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο "τραπέζι" για τη λύση του. Το πρώτο στρατόπεδο αποτελεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και το δεύτερο η Γερμανία. Και οι δύο πλευρές "διχάζονται" ως προς την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η "διαμάχη" μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας έγκειται ως προς τη συνεχή στήριξη των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης από τα δυνατά κράτη - μέλη της. Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, αν και οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν ότι το πακέτο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν αρκεί, ωστόσο εκεί που δεν τα βρίσκουν είναι ως προς τον τρόπο κάλυψης του κενού.

Η "γραμμή" που ακολουθεί η ΕΚΤ απαντά στο ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, εφόσον και εάν η χώρα έχει πρώτα εξαντλήσει όλες τις επιλογές μείωσης του προϋπολογιμού και πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων.

Στον αντίποδα, η Γερμανία τάσσεται κατά αυτής της λύσης, τονίζοντας ότι μέσω αυτού του τρόπου διευρύνεται περαιτέρω η σχέση οικονομικής εξάρτησηςτων ασθενών χωρών από τις δυνατές χώρες της περιφέρειας.

Σημαντικοί υπουργοί Οικονομικών της ένωσης, όπως ο Schaeuble και η Lagarde έχουν αφήσει την πόρτα ανοιχτή για μία «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους, που βασικά σημαίνει επιμήκυνση, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να «κλείσει τις τρύπες» του 2012 και 2013.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.