ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 71 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank το α 3μηνο

17:31 - 26 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Στα 71 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank το α' 3μηνο του έτους, από 41,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 3μηνο του 2010. Τα καθαρά κέρδη αναπροσαρμοσμένα για τα κεφαλαιακά κέρδη ύψους €53.4 εκατ. από την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία και τα €3 εκατ. από την έκτακτη φορολογική εισφορά επί των καταθέσεων στην Κύπρο διαμορφώθηκαν σε €20.6 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2011, περίπου 5 φορές υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν μείωση 51%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2011, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank πέτυχε ισχυρή λειτουργική απόδοση για ένα ακόμα τρίμηνο, επιδεικνύοντας σταθερή οργανική πορεία στις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, καθώς και σταθερή βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδας. Η Τράπεζα συνεχίζει να ωφελείται από την ευνοϊκή κατανομή του ενεργητικού της, με το 54% των χορηγήσεων να αντιστοιχεί σε δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, διαθέτοντας παράλληλα μια ευρεία καταθετική βάση. Η λειτουργική βελτίωση του Ομίλου για το τρίμηνο αντικατοπτρίζει τη βελτίωση του περιθωρίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο συνεισφέροντας στην κατά 5% άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο των καθαρών εσόδων από τόκους. Η ισχυρή ανάπτυξη εσόδων σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των εξόδων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών προ-προβλέψεων κατά 58% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιτρέποντας στον Όμιλο να ενισχύσει περαιτέρω το σύνολο των συσσωρευμένων προβλέψεων και τα κεφάλαια του. Τόσο ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων για το τρίμηνο όσο και το κόστος δανεισμού παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, αντικατοπτρίζοντας την ευρεία διασπορά του ενεργητικού ανά γεωγραφική περιοχή και προϊόν. Η ευρεία διασπορά του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων σε συνδυασμό με την ισχυρή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου έδωσε στον Όμιλο τη δυνατότητα να επιτύχει μία από τις μικρότερες μεταβολές του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι του κλάδου. Παρά τις δυσμενείς επιχειρηματικές συνθήκες, ο Όμιλός μας παραμένει συνεπής στη στήριξη των πελατών του σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται, στοχεύοντας στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης αυτών των χωρών. Αυτή η στρατηγική στηρίζεται σε μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση που υπερβαίνει τα €3.8 δισ. και αντιστοιχεί σε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13.8%, έναν από τους υψηλότερους στον κλάδο.’’

Έσοδα & έξοδα

Τα συνολικά έσοδα του α’ τριμήνου 2011 αυξήθηκαν σε €314.1 εκατ. Τα συνολικά έσοδα, αναπροσαρμοσμένα για τα έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη ύψους €53.4 εκατ. από την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία, ανήλθαν σε €260.7 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, τα αναπροσαρμοσμένα συνολικά έσοδα ήταν 4% χαμηλότερα, κυρίως λόγω της κατά 23% πτώσης των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αυξήθηκαν 3% σε ετήσια βάση και 5% σε τριμηνιαία βάση σε €181.5 εκατ. το α’ τρίμηνο 2011, αντανακλώντας την αύξηση στο καθαρό περιθώριο κέρδους (NIM) κατά 9 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 14 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 1.92%. Η διεύρυνση του περιθωρίου οφείλεται στη βελτίωση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και των καταθέσεων στην Κύπρο.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €46.4 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2011, 13% χαμηλότερα σε ετήσια βάση και 2% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό του κόστους οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση του ρυθμού μεταβολής του κόστους. Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε €157.3 εκατ., 2% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 8% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου συγκρατήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τον σχετικά υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα και την ανελαστική πολιτική αμοιβών στην Κύπρο. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα μειώθηκε σε 60.1% το α’ τρίμηνο 2011 έναντι 72.3% το προηγούμενο τρίμηνο. Η επιτυχημένη συγχώνευση των τραπεζών Marfin Egnatia Bank με τη Marfin Popular Bank αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συνέργειες και στη βελτίωση της αποδοτικότητας του Ομίλου.

Δάνεια & καταθέσεις

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε αύξηση 1% σε ετήσια βάση σε € 26.6 δισ. το α’ τρίμηνο 2011, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση 1% σε τριμηνιαία βάση.

Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων μειώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε € 13.6 δισ. το α’ τρίμηνο 2011.

Στην Κύπρο, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης κατά 10% των επιχειρηματικών δανείων και 5% των στεγαστικών δανείων σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση, το συνολικό Κυπριακό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 1% και ανήλθε σε €10.6 δισ.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου αποτελείται από 69% δάνεια προς επιχειρήσεις και 31% δάνεια προς νοικοκυριά το α’ τρίμηνο 2011. Τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και τα καταναλωτικά σε 13% το α’ τρίμηνο 2011, διαμορφώνοντας την ίδια κατανομή με το δ΄ τρίμηνο 2010.

Οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 1% σε ετήσια βάση και 4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €24 δισ. κυρίως λόγω της μείωσης των καταθέσεων στην Ελληνική αγορά.

Οι καταθέσεις της μονάδα Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου στην Κύπρο αυξήθηκαν σημαντικά κατά 25% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία βάση, βάσει αναπροσαρμοσμένων μεγεθών για την ισοτιμία του ευρώ με το αμερικάνικο δολάριο. Οι καταθέσεις σε ευρώ για την μονάδα Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου ανήλθαν σε €5.9 δισ. το α’ τρίμηνο 2011 από € 4.8 δισ. το α’ τρίμηνο 2010.

Ρευστότητα & πηγές χρηματοδότησης

Η ρευστότητα του Ομίλου είναι από τις πιο υγιής στον ευρύτερο ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό τομέα. Παρά τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο 107% στις 31 Μαρτίου 2011. Η χρηματοδότηση της Marfin Popular Bank αποτελείτο 68% από καταθέσεις στις 31 Μαρτίου 2011 έναντι 67% στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η χρηματοδότηση του Ομίλου χαρακτηρίζεται από περιορισμένη εξάρτηση σε καλυμμένες ομολογίες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ μειώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο από €6.9 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2010 σε €5.5 δισ. στις 31 Μαρτίου 2011.

Στις 24 Μαΐου 2011, η Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σύσταση του νέου προγράμματος καλυμμένων αξιογράφων ύψους €5 δισ., καθώς επίσης και την έκδοση των πρώτων καλυμμένων αξιογράφων στην Κύπρο ύψους €1 δισ. μετά την έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Τα καλύμματα αποτελούνται από Κυπριακά στεγαστικά δάνεια, ενώ τα καλυμμένα αξιόγραφα είναι πλήρους αναγωγής (“full recourse”) στην Marfin Popular Bank και διέπονται από το Κυπριακό νομικό πλαίσιο περί καλυμμένων αξιογράφων και την οδηγία της Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου που θεσπίστηκαν το Δεκέμβριο 2010. Η Marfin Popular Bank, ως ο μόνος Κυπριακός τραπεζικός οργανισμός με σημαντική εμπειρία στη δημιουργία καλυμμένων αξιογράφων, συνέβαλλε καθοριστικά στη διαδικασία των εκτενών διαβουλεύσεων με όλες τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα τη θεμελίωση ενός πολύ ισχυρού νομικού πλαισίου. Ο νέος νόμος περί καλυμμένων αξιογράφων θεωρείται από τους συμμετέχοντες στην αγορά ως ένας από τους πιο ισχυρούς στην Ευρώπη, «παρέχοντας στους επενδυτές καλυμμένων αξιογράφων ισχυρή νομική προστασία», ενώ η Moody’s «αξιολογεί την ισχύ του νομικού πλαισίου περί καλυμμένων αξιογράφων ως TPI Positive» (Moody’s, New Issue Report, May 24, 2011).

Το νέο πρόγραμμα για τα καλυμμένα αξιόγραφα προσθέτει μια νέα πηγή ρευστότητας στον Όμιλο, η οποία μόνο για το 2011 αγγίζει τα €2 δισ.

Ο Όμιλος έχει αποπληρώσει με επιτυχία περισσότερα από €1 δισ. σε ομολογίες κατά τη διάρκεια του 2010, ενώ δεν έχει αποπληρωμές ομολογιών μέσα στο 2011.

Ποιότητα ενεργητικού

Το α’ τρίμηνο 2011, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά €135 εκατ., ενώ για τις δραστηριότητες του Ομίλου εκτός Ελλάδος σημειώθηκε μείωση κατά €17 εκατ., ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης που παρουσίασαν οι αγορές της Κύπρου, της Ουκρανίας και της Ρουμανίας. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 8.0% το α’ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης έναντι του δ΄ τριμήνου 2010, σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τη μέση τριμηνιαία μεταβολή του δείκτη δανείων σε καθυστέρηση του κλάδου.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση επηρεάστηκε από την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ιδιαίτερα στην καταναλωτική πίστη σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου.

Οι προβλέψεις ανήλθαν σε €78.4 εκατ. το α’ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για το α’ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 48%. Το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται σε 147% λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις καθώς και τις προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις των πελατών, διαμορφώνοντας μια ικανοποιητική εικόνα για τον Όμιλο λαμβάνοντας υπόψη τη συντηρητική δομή του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 117 μονάδες το α΄ τρίμηνο 2011 από 97 μονάδες βάσης το δ΄ τρίμηνο 2010.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Η κεφαλαιακή βάση του Ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω το α’ τρίμηνο 2011, ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά €488.2 εκατ., καθώς και την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου 2011. Τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια ανήλθαν σε €3.8 δισ. στα τέλη Μαρτίου 2011, 17% υψηλότερα συγκριτικά με το Δεκέμβριο 2010, ενώ τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε €3.3 δισ. το α’ τρίμηνο 2011, 20% υψηλότερα από τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Αυτή η σημαντική βελτίωση του κεφαλαίου ενισχύει τη δυνατότητα απορρόφησης κινδύνων για τον Όμιλο, ενώ του επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή του στρατηγικού του σχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Marfin Popular Bank δεν έχει συμμετάσχει σε κανένα κρατικό πρόγραμμα βοήθειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Popular ενέκρινε την έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) αξίας €294 εκατ., τα οποία χαρακτηρίζονται ως πρωτοβάθμια κεφάλαια σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ. Η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2011 και εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα πρωτοβάθμια και τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια κατά 110 μονάδες βάσης, δηλαδή σε 13.2% και 14.9% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία α’ τριμήνου 2011).

Διεθνείς δραστηριότητες

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά σε €5.4 εκατ. το α’ τρίμηνο 2011 από €0.3 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2010. Ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των κερδών το α’ τρίμηνο 2011 είναι η βελτίωση της κερδοφορίας των θυγατρικών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Η αύξηση των κερδών οφείλεται κυρίως στην πτώση του δείκτη προβλέψεων προς χορηγήσεις, ο οποίος για το σύνολο των διεθνών δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε σε 63 μονάδες βάσης το α’ τρίμηνο 2011 από 157 μονάδες βάσης το δ’ τρίμηνο 2010 και από 195 μονάδες βάσης το α’ τρίμηνο 2010, καθώς το οικονομικό περιβάλλον στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία συνέχισε να βελτιώνεται με αποτέλεσμα την αύξηση της αναστροφής προβλέψεων και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για τις διεθνείς δραστηριότητες, αναπροσαρμοσμένος για την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία, παρέμεινε σχετικά σταθερός σε 119% κατά το 2010 και το α΄τρίμηνο 2011, καθώς η Τράπεζα συνέχισε να δίνει έμφαση στη συγκέντρωση κεφαλαίων σε αυτές τις αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:23 - 26 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.