ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H ώρα της κρίσης έφτασε - Στο τέλος της εβδομάδας η αξιολόγηση της τρόικας

00:20 - 01 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

(upd) Η τρόικα αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα την Πέμπτη ή την Παρασκευή, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters πηγή με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. Η πηγή είπε ότι το αν η Αθήνα θα πάρει την πέμπτη δόση των 12 δις ευρώ θα εξαρτηθεί από την συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων επί των οικονομικών θεμάτων της ΕΕ στη Βιέννη και την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η πηγή είπε: "Αύριο, αν είμαστε τυχεροί, αλλά θα μπορούσε και την Παρασκευή."
Πάντως, όπως όλα δείχνουν η πέμπτη δόση έχει “κλειδώσει” με την κυβέρνηση να προσφέρει ως αντάλλαγμα ένα αλλαγμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής από τις βασικές αρχές που είχαν ανακοινωθεί πριν από το Πάσχα. Τα τρία αγκάθια που απασχόλησαν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών ήταν οι συντελεστές ΦΠΑ, οι φορολογικές κλίμακες και οι αποκρατικοποιήσεις. Δεδομένης της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης που βιώνει η χώρα μας , μόνο φέτος απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4%, εάν παραμείνει ο στόχος του 7,5% για το έλλειμμα, από 10,5% το 2010.

Το ζήτημα του ΦΠΑ ανακινήθηκε από τη φημολογία που διαχύθηκε χτες από γερμανικές πηγές, ότι κυβέρνηση και Τρόικα έχουν ήδη συμφωνήσει στη μείωση των συντελεστών, δεδομένων και του παραθύρου που είχε αφήσει η κυβέρνηση για την υιοθέτηση ορισμένων προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, η “τρύπα” ήδη των 2 δισ. ευρώ που υπάρχει στα έσοδα, προφανώς και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση, με το μόνο που να απομένει να είναι η μετάταξη και οι αλλαγές κατηγοριών, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα είδη πρώτης ανάγκης. Πηγές μάλιστα του Υπουργείου ανέφεραν ότι μόνο ορισμένες κατηγορίες αγαθών, όπως αυτά των ειδών εστίασης, μπορούν να διαπραγματευτούν με την Τρόικα, καθώς αυτό που προέχει τώρα για την κυβέρνηση είναι η συλλογή εσόδων.

Το θέμα των φορολογικών συντελεστών και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών ήταν αυτό που προβλημάτισε για ακόμη μία φορά, κυβέρνηση και Τρόικα. Η πρώτη μάλιστα, φέρεται να εξετάζει το σενάριο της διατήρησης των φοροαπαλλαγών μόνο στην περίπτωση των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ από φέτος πιθανό να ισχύσει και η μείωση των επιπέδων του αφορολόγητου ορίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα τα νέα μέτρα, συνοδεύοντας τα με τις απαραίτητες λεπτομέρειες.


Το τρίτο, και μείζον, ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων ήταν αυτό που βρήκε τις μεγαλύτερες αντιστάσεις της Τρόικας, η οποία επιθυμεί να κρατήσει εκείνη την τεχνική υποστήριξη, ώστε να επισπευθούν οι διαδικασίες. Αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής της ρόλος, η συμμετοχή της στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο και θα δημιουργηθεί γι' αυτό το σκοπό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


Τέλος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ολοκληρώνει και τις τελευταίες λεπτομέρειες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, συμπεριλαμβάνοντας και επιμέρους μέτρα, όπως η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στα μη αλκοολούχα ποτά, την επιβολή ετήσιας εισφοράς στα σκάφη αναψυχής, έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις πισίνες, και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:50 - 01 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.