ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδού το χρονοδιάγραμμα του β’ μέρους του bailout της Ελλάδας

01:39 - 01 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Μετά από μήνες συζητήσεων, διαβουλεύσεων και δηλώσεων η ΕΚΤ φαίνεται τώρα να κερδίζει την μάχη στον ελληνικό θέμα - αφού η γερμανική πλευρά φαίνεται να «μαλακώνει» τους όρους της - αλλά όχι και τον πόλεμο. Με τα μέτρα λιτότητας να έχουν αποτύχει να φέρουν την Ελλάδα σε ισορροπία αφού η αδυναμία της ανάπτυξης χτυπά τα φορολογικά έσοδα, μία άλλη λύση πρέπει να βρεθεί για τη χώρα και μάλιστα σύντομα.
Αφού λοιπόν η αναδιάρθρωση του χρέους δεν βρίσκεται πουθενά πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως τουλάχιστον δηλώνουν επίσημα οι αξιωματούχοι, ο λογαριασμός της ελληνικής κρίσης δεν πρόκειται να βαρύνει τις τράπεζες της Ευρωζώνης που έχουν ελληνικά ομόλογα.
Αυτό λοιπόν αφήνει ως μοναδική επιλογή το να δοθούν στην Ελλάδα περαιτέρω χρήματα έτσι ώστε να πάρει ανάσες και να τα βγάλει πέρα για το υπόλοιπο του 2011. Πριν λίγες ημέρες η Credit Suisse είχε προβλέψει πως αυτή θα είναι η πιθανότερη επιλογή για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι θα υπήρχε κάποιο deal το οποίο θα περιελάμβανε ένα μεγάλο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που θα μείωνε το σύνολο του χρέους της χώρας.


Ετσι, με αντάλλαγμα την μεγαλύτερη λιτότητα και την πώληση assets, θα δωθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, παρόλο που «η χώρα συνεχίζει να είναι αφερέγγυα». Οπως προσθέτουν, η ΕΕ όπως φαίνεται επιλέγει να καθυστερήσει τα χειρότερα για τη χώρα, μεταθέτωντάς τα στο μέλλον, κερδίζοντας έτσι λίγο περισσότερο χρόνο με ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, μέχρι το… επόμενο μεγάλο κύμα της κρίσης σκάσει και αναγκάσει τους χαρράσοντες πολιτική να ξεκινήσουν το όλο αυτό debate από την αρχή.


Σύμφωνα με την Barclays Capital, ιδού τί πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.  Κατ’ αρχήν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει σε μία συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ για ένα νέο δημοσινομικό πρόγραμμα. Ρεαλιστικά, αυτό θα πρέπει να γίνει είτε αυτήν την εβδομάδα είτε την επόμενη, το αργότερο, δεδομένου του προγράμματος αποπληρωμής.Η Ευρωζώνη στην συνέχεια θα πρέπει να έλθει και αυτή σε συμφωνία για να δοθούν τα εξτρά χρήματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής, σύμφωνα πάντα με την


Barcap :

-Αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα, η Ελληνικη Βουλή θα εγκρίνει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα

-ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ αμέσως μετά θα δημοσιεύσουν μία συμπερασματική έκθεση

-Πιθανότατα στις 6 Ιουνίου να υπάρξει ένα έκτακτο συμβούλιο του


Eurogroup

-Eurogroup και Ecofin έρχονται σε συμφωνία για περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στις 20 Ιουνίου

-Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στις 24 Ιουνίου και το ΔΝΤ στα τέλη του μήνα, θα εγκρίνουν το αναθεωρημένο πρόγραμμα και θα δώσουν το ok για την ολοκλήρωση της τέταρτης επανεξέτασης του ελληνικού προγράμματος

-Στα τέλη Ιουνίου, το ΔΝΤ και η ΕΕ θα καταβάλουν την 5η δόση του δανείου της Ελλάδας
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.