ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έσπασε σε τρία κομμάτια η Τρόικα – Η Ελλάδα περιμένει τρεις αποφάσεις τις δύο επόμενες εβδομάδες

01:18 - 10 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Αν θέλει κανείς να συνοψίσει τα πεπραγμένα και τα λεχθέντα της Τρόικας την τελευταία εβδομάδα θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για μία Τριμερή Επιτροπή, αλλά για τρεις Επιτροπές. Τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιείται ο όρος 'τρόικα' για να περιγράψει την επιτροπή αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στη διαδικασία εφαρμογής του Μνημονίου, ωστόσο, μετά από ένα δωδεκάμηνο, και τώρα που τα πράγματα “σκουραίνουν”, οι εκπρόσωποι των οργάνων που συναποτελούν την Τρόικα έχουν εκφράσει τις εξής “σκέψεις”.
1.ΕΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο διάσωσης και ένα σχέδιο ήπιας και εθελοντικής αναδιάρθρωσης.

2.ΔΝΤ (ακέφαλο): Δεν θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα εάν η ΕΕ δεν εγγυηθεί την επιστροφή του δανείου.

3.ΕΚΤ: Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει πιστή στο πρόγραμμα προσαρμογής, να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην προχωρήσει σε κανένα είδος αναδιάρθρωσης, καθώς ο κίνδυνος πιστωτικού επεισοδίου είναι μεγάλος.

Την ώρα που εκφράζεται αυτή η ποικιλία ιδεών και προτάσεων για το μέλλον της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου εγκαίρως στη Βουλή ώστε να παρουσιάσει την πρόοδό της στο προσεχές Eurogroup και στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής, η αντιπολίτευση στοχοποιείται από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, οι Έλληνες αγανακτούν στο Σύνταγμα και το Ταμείο θα είναι άδειο σε λιγότερο από ένα μήνα. Μέσα σε αυτό το “κουβάρι” οι παρεμβάσεις του Μπαράκ Ομπάμα, των Φινλανδών, των Γερμανών “σοφών” και των αναλυτών συνεχίζονται δίνοντας την εντύπωση ότι έχει πλέον χαθεί ο μίτος που θα οδηγήσει στην έξοδο του λαβύρινθου.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Το πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε το τελευταίο διάστημα από τρεις κύριους παράγοντες. Εξαιτίας της αποτυχίας στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των Μνημονίου, των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και της επιδείνωσης του επιπέδου εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα μας, γεγονός που “απαγορεύει” στην κυβέρνηση να βγει στις αγορές προς δανεισμό στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, ώστε να καλύψει μέρος των δανειακών της αναγκών, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Κατά την προσφιλή τακτική των Γερμανών, ενδεχόμενη νέα λύση “επωάζεται” όλες αυτές τις εβδομάδες (τα προβλήματα έχουν ενταθεί από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και επισημοποιήθηκε η αποτυχία των στόχων του 2010), φτάνοντας στο παρά ένα του Eurogroup και στο παρά πέντε της στάσης πληρωμών.


Ως ορόσημο σημαντικών αποφάσεων είχε τεθεί η ανακοίνωση της αξιολόγησης της Τρόικας, η οποία όμως και αυτή καθυστερεί. Και όσο καθυστερεί η αξιολόγηση και η οριστικοποίηση της έγκρισης ή μη της πέμπτης δόσης, οι Ευρωπαίοι, τα μέλη της ΕΚΤ και τα μέλη του ακέφαλου ΔΝΤ ανταλλάσσουν απόψεις δια μέσου των ΜΜΕ.


Οι Ευρωπαίοι αντιμάχονται μεταξύ ήπιας αναδιάρθρωσης, σχεδίου Βιέννης και haircut, ενώ ταυτόχρονα 'κατσαδιάζουν' κυβέρνηση και αντιπολίτευση για καθυστερήσεις και ασυνεννοησία. Η ΕΚΤ θέτει βέτο σε οτιδήποτε συνιστά παρέμβαση στη διαχείριση και την ομαλή εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ προειδοποιεί ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση “καλής θέλησης” που θα έρχεται σε αντίθεση με τα “συμφέροντα της ευρωζώνης” (Τρισέ: 9/6). Από την πλευρά του το ΔΝΤ ζητά εγγυήσεις από την Ευρώπη ώστε να δώσει την επόμενη δόση στην Ελλάδα, ενώ επιβεβαιώνει ότι συμμετέχει σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στη χώρα (!). Η γερμανική βουλή παράλληλα πείθεται από τη Μέρκελ ότι δεν πρέπει να αντισταθεί σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά οι κυβερνητικοί σύμβουλοι της Γερμανίας δηλώνουν δημοσίως ότι μόνο με αναδιάρθρωση λύνεται το πρόβλημα.

Οι Σλοβένοι και οι Φινλανδοί (δεν έχουν σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση) εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα είναι χαμένα λεφτά, οι Γάλλοι είναι “άφαντοι” ασχολούμενοι είτε με τη συνωμοσία που στήθηκε  στον Ντομινικ Στρος Καν με την επικρατέστερη διάδοχό του την Κριστίν Λαγκάρντ, οι Ιταλοί ασχολούνται με τα σκάνδαλα του Μπερλουσκόνι και του Καμπιονάτο και οι Ισπανοί ζητούν αποζημιώσεις για τα μολυσμένα αγγουράκια της Γερμανίας. Μέσα σ' αυτό το κλίμα οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ΕΕ, ενώ οι αγορές στέκονται άναυδες μπροστά στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης.


Στις 20 Ιουνίου θα λάβει χώρα το Eurogroup το οποίο θα προετοιμάσει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες αργότερα. Ως τότε, δηλαδή μέσα στις επόμενες ώρες περιμένουμε:

- Αξιολόγηση Τρόικας και έγκριση ή μη της πέμπτης δόσης

-Ψήφιση Μεσοπρόθεσμου

-Οριστικοποίηση νέου πακέτου βοήθειας

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 10 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.