ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι ζήτησε ο Προβόπουλος από τους τραπεζίτες - Αχίλλειος πτέρνα οι τράπεζες, γράφει η WSJ

12:11 - 14 Ιουν 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

(upd) Εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τους τραπεζίτες είχε νωρίτερα την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. Με την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης στον αέρα και τα σενάρια χρεοκοπίας να δίνουν και να παίρνουν και με την Ευρώπη να 'ψάχνεται' ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ζήτησε τη διατήρηση των ελάχιστων επιπέδων για το δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο επίπεδο του 10% από τις αρχές του 2012, ενημέρωσε τους τραπεζίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος.
WSJ
Το προβληματικό ελληνικό τραπεζικό σύστημα επισημαίνει σε σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι οι τράπεζες της".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες αποτελεί το ισχυρότερο εμπόδιο στις προσπάθειΕς ανάκαμψης της χώρας... Η WSJ επικαλείται εκτιμήσεις της UBS, βάσει των οποίων στην περίπτωση που τα κρατικά ομόλογα υποστούν κούρεμα 40% το 2013, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 8,4 δισ. ευρώ για να φτάσουν σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8%, όπως ορίζει η Βασιλεία III.

Παράλληά, στο εν λόγω άρθρο τονίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λόγο δανείων προς καταθέσεις της τάξεως του 120% «πολύ χαμηλότερο από ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 44 δισ. ευρώ και οι τράπεζες έχουν αποκλειστεί από την αγορά repo».

«Το κενό χρηματοδότησης (για τον τραπεζικό κλάδο) ανέρχεται πλέον στα 135 δις. ευρώ» αναφέρει η WSJ, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το κενό χρηματοδοτείται, προς το παρόν, από την ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες όμως, υπό το καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων, έχουν μειώσει τον δανεισμό τους φέτος κατά 11 δισ ευρώ, στα 87 δισ ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 19:51 - 14 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.