ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιμένει η αγορά από τον κ. Ε. Βενιζέλο

01:21 - 21 Ιουν 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Την εμπειρία και τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων εκ μέρους του νέου υπουργού Οικονομικών εξάρουν χρηματιστές μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του κ. Ε. Βενιζέλου στην ηλεκτρική καρέκλα του επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας.
Με την αγορά και την ελληνική οικονομία στον τοίχο, ο «ιστορικός συμβιβασμός» που επετεύχθη στο κυβερνόν κόμμα, με την τοποθέτηση ενός διεκδικητή πριν από τέσσερα χρόνια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ενός εσωκομματικού αντιπάλου του κ. Γ. Παπανδρέου στο τιμόνι της οικονομίας, περνάει το μήνυμα της συναίνεσης ευρύτερα, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Η υποδοχή ήταν θερμή τόσοαπό το Χ.Α., όσο και από την αγορά των ομολόγων.

Η είδηση της τοποθέτησης του κ. Βενιζέλου στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν ο βασικότερος λόγος για το ξέσπασμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να φτάνει μέχρι τις 1.272 μονάδες και την αποκλιμάκωση των spreads, στα επίπεδα των 1.436 μονάδων βάσης.

Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάννας έκανε λόγο για «ιστορικό συμβιβασμό στο ΠΑΣΟΚ. Δημιουργούνται κατ' αρχήν κάποιες προϋποθέσεις που επιτρέπουν στην αγορά να αισιοδοξεί. Τοσημαντικό είναι ότι η πολιτική αβεβαιότητα παρέρχεται και πως το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί. Το επόμενο ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί. Εδώ, η αγορά ποντάρει στην πολιτική ευελιξία του κ. Βενιζέλου».

Ο γενικός διευθυντής της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας αναφέρει πως, «σημασία έχει η στρατηγική και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο νέος υπουργό Οικονομικών. Η αγορά, όπως όλοι είδαμε, αποτίμησε το νέο την Παρασκευή θετικά. Ο πρωθυπουργός», αναφέρει ο διαχειριστής, « καταλαβαίνει ποια στελέχη μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά και την οικονομία κι αυτό είναι πολύ θετικό. Ο νέος υπουργό όμως, θα πρέπει να έχει υπ' όψιν του», σχολιάζει ο κ. Κρίντας, ότι, «έχει μικρή περίοδο χάριτος, δεδομένων των δυσκολιών».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ και μέλος του Δ.Σ. του Χ.Α. κ. Ν. Χρυσοχοϊδης αναφέρει πως, «πρόκειται για μία διπλωματική επιλογή κ μέρους του πρωθυπουργού. Ανεξάρτητα από τις εσωκομματικές ισορροπίες που κράτησε ο πρωθυπουργός ο κ. Βενιζέλος δείχνει άριτος γνώστης της πραγματικότητας, δεδομένου ότι, σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ίδιος μπορεί να μην είναι τεχνοκράτης», λέει ο κ. Χρυσοχοϊδης, «αλλά η εμπειρία είναι αυτή που μετράει σε τόσο δύσκολες καταστάσεις».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, αναφέρει πως, «είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι αίρεται η πολιτική αβεβαιότητα. Ο κ. Βενιζέλος θα κριθεί πολύ σύντομα, αφού από αυτόν θα περάσουν όλες οι κρισιμες αποφάσεις. Και να φανταστεί κανείς ότι μία μέρα πριν, η αίσθηση που υπήρχε ήταν αυτή της κατάρρευσης της κυβέρνησης και σημερα (σ.σ. χθες), το σκηνικό άλλαξε».

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 21 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.