ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπακων/νου: "Είναι δυνατόν να γκρεμίσουμε ένα εκατομμύριο αυθαίρετα";

10:01 - 22 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

(upd) Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων θα περιλαμβάνει η ρύθμιση «τακτοποίησης» των αυαθιρέτων, η οποία θα γίνει με βάση το μοντέλο των ημιυπαίθριων χώρων, δηλαδή την εξαίρεση από την κατεδάφιση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως είπε την Τρίτη στη Βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, «µε εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν µεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλουν µε τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόµενες εισφορές, χωρίς οι νοµοταγείς να αισθανθούν αδικηµένοι και χαµένοι».

Ο υπουργός είπε ότι εφεξής «χαράζουµε µια κοινωνική γραµµή στην αυθαίρετη δόµηση [...] θεσπίζοντας παράλληλα ένα νέο καθεστώς που καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία. Στο εξής µεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδοµικής νοµιµότητας θα απαγορεύεται αυστηρά».

Σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση, από το βήμα της Βουλής απάντησε στην τέως υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής τού είχε επισημάνει να μην δει το θέμα των αυθαιρέτων με τη... λογιστική πλευρά του θέματος. «Χαράζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση. Στη χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να "γκρεμίσεις" 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ετσι, με εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος θα μπορούν να τα διατηρήσουν καταβάλλοντας «με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές, χωρίς οι νομοταγείς να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι». Παράλληλα, θα θεσπιστεί ένα νέο καθεστώς το οποίο θα καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία. «Στο εξής μεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας θα απαγορεύεται αυστηρά», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο θα προχωρήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποσαφήνιση των κανόνων που διέπουν την πολεοδημένη γη. «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποσαφήνιση της πολεοδομικής ταυτότητας της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και το πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου», τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον, θα ξανανοίξει η συζήτηση για το τι είναι δάσος αλλά και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου «το τι θέλουμε να είναι δάσος». Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών καθώς και η αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας.

Το σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα αλλάξει ριζικά. Η σύνταξη των μελετών και η εξέλιξη του έργου θα εκτελούνται με ευθύνη του μηχανικού. Η επικοινωνία του μηχανικού και του πολίτη με τις υπηρεσίες θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Μετά τη χωροταξία, στην αιχμή του δόρατος για το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται το θέμα της ενέργειας. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναχαράξει τη στρατηγική της όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμμετέχοντας στα νέα ενεργειακά δίκτυα, αλλάζοντας το ενεργειακό της μίγμα, στρεφόμενη στις ανανεώσιμες πηγές, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, απελευθερώνοντας την αγορά, φέρνοντας επενδύσεις. «Η ΔΕΗ ήταν και θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής. Αλλά μία ΔΕΗ που λειτουργεί με σύγχρονους όρους σε μία απελευθερωμένη αγορά», επεσήμανε.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει την απελευθέρωση καταθέτοντας το νομοσχέδιο για το 3ο ενεργειακό πακέτο. Οπως είπε, θα εξασφαλιστεί πρόσβαση στα δίκτυα χωρίς διακρίσεις σε τρίτους (ιδιώτες) και διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ διατηρώντας έλεγχο στις κρίσιμες υποδομές της χώρας καθώς και στον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), στην πώληση της ΔΕΠΑ και τη διάθεση ποσοστού της ΔΕΣΦΑ. Ακόμη θα ενισχυθεί το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τέλος για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την πρόσβασή σε πρώτες ύλες «υποστηρίζουμε με όσες δυνατότητες υπάρχουν τα έργα της κατασκευής των αγωγών». Δηλαδή τόσο των αγωγών φυσικού αερίου, του Ελληνοιταλικού του ITGI, του Ελληνοβουλγαρικού IGB, του South Stream όσο και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει και πάλι στο τραπέζι το θέμα της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Θα επανεξετάσουμε την απαγόρευση πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για τη μείωση του μεταφορικού κόστους επιχειρήσεων και καταναλωτών. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πετρελαιοκίνησης έχουν οδηγήσει όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οσον αφορά τη μεταλλευτική πολιτική βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας, η επανεξέταση των τελών και μισθωμάτων του εξορυκτικού κλάδου, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού, η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Επίσης θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενώ θα προωθηθεί η απελευθέρωση της γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό μίγμα.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:23 - 22 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.