ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Για πόσο ακόμα θα επωφελείται η Γερμανία από την κρίση στην ευρωζώνη;"

18:17 - 06 Ιουλ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Να βάλει “πλάτη” η Γερμανία απέναντι στις χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες που τη βοήθησαν να φτάσει σε τέτοια σημεία ανάπτυξης ζητά ο αρθρογράφος της WSJ Simon Nixon.

O αρθρογράφος επισημαίνει ότι στην άνθηση της γερμανικής οικονομίας ναι μεν έπαιξαν ρόλο οι μεταρρυθμίσεις που εφήρμοσε η χώρα μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, αλλά σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το ότι οι τώρα χρεωμένες χώρες δανείζονταν για να...αγοράζουν τα προϊόντα της.

 Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία δεν φαίνεται να έχει επηρεασθεί από τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων της ζώνης του ευρώ. «Όλο το βάρος έχει πέσει στα χέρια των περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών που κάνουν τεράστιες θυσίες προκειμένου να παραμείνουν στο ευρώ», λέει ο Νίξον. Και αναρωτιέται: «Για πόσο ακόμα θα επωφελείται η Γερμανία από την κρίση στην ευρωζώνη, ενώ οι μικρές χώρες θα σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου»;

«Είναι απολύτως κατανοητό η Γερμανία να επιμένει να αναλάβουν οι μικρότερες χώρες να ξεκαθαρίσουν το χάος που εκείνες δημιούργησαν στην Ευρώπη» συνεχίζει ο Νίξον, αναφερόμενος στις ευθύνες που βαραίνουν την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάσταση, η μόνη επιλογή τους φαίνεται να είναι να δεχθούν βουβά τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που συμφώνησαν με τις Βρυξέλλες, αν δεν θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η ευθύνη, κατά τον Νίξον, δεν ανήκει αποκλειστικά στις μικρές χώρες. «Η Γερμανία έχει κάνει και εκείνη μεγάλα λάθη που εν μέρει προκάλεσαν αλλά και κλιμάκωσαν την κρίση», αναφέρει. Και φέρνει ως παράδειγμα τη « δογματική επιμονή της Μέρκελ να αναμειχθεί ο ιδιωτικός τομέας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που αποτέλεσε μια μνημειώδη λανθασμένη εκτίμηση βασισμένη στην αποτυχία της να καταλάβει τις αγορές».

Σαν μια πρώτη κίνηση στην προσπάθεια να δοθεί λύση στα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της ευρωζώνης, ο Νίξον προτείνει να μειωθεί ο τόκος δανεισμού που πληρώνουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στο 3% (από περίπου 6 % που έχει καθοριστεί).



Τελευταία τροποποίηση στις 18:22 - 06 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.