ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Roland Berger προωθεί νέο ευρωπαικό οίκο αξιολόγησης και η ΕΚΤ ζητά τη βοήθεια των "συμβούλων"...

11:00 - 11 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

(upd) Οι "δυνατοί" της Ευρωζώνης επιστρατεύονται μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία και στο πιστωτικό γεγονός!
"Αποκαλυπτήρια" από τα ξένα δημοσιεύματα, την ώρα που τα ανοιχτά μέτωπα της Ευρωζώνης ολοένα και αυξάνονται. Οι ευρωπαικές κυβερνήσεις της περιφέρειας έρχονται αντιμέτωπες με νέο κύμα κερδοσκοπίας, με την Ιταλία και την Πορτογαλία να αποτελούν τους επόμενους στόχους, μετά την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό οι "δυνατοί" της ευρωπεριφέρειας επιστρατεύονται τρόπους για τη διαφύλαξη της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η γερμανική εταιρεία συμβούλων  Roland Berger προωθεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Ο Markus Krall, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Roland Berger, βρίσκεται υπό συνεχείς διαπραγματεύσεις με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά funds, προκειμένου να υλοποιήση την παραπάνω σκέψη.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ο Κrall θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για το σκοπό αυτό, ούτως ώστε να δημιουργήσει τον αντίπαλο των FItch, Moodys και S&P.

ΕΚΤ


Η ΕΚΤ έχει απευθυνθεί σε περισσότερες από πέντε τράπεζες, ζητώντας τους να  υποβάλουν προσφορές για να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο αναφέρει η Handelsblatt,  χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Ηandelsblatt, η ΕΚΤ δεν έχει κλείσει ακόμα καμία σχετική σύμβαση. Η  ΕΚΤ επιθυμεί να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα γύρω από τις επιπτώσεις μιας κρατικής  χρεωκοπίας στις χρηματαγορές και στους ισολογισμούς των τραπεζών, ανέφερε η  εφημερίδα.

Δεν θα επρόκειτο για την πρώτη φορά που η ΕΚΤ αναζητά έξωθεν βοήθεια. Έχει ήδη  προσλάβει ιδιωτικούς συμβούλους για να χειριστεί το ζήτημα των προβληματικών  ιρλανδικών τραπεζών.

Η πρόσληψη συμβούλων για χρεωκοπία θα έστελνε ωστόσο ένα πολύ ανησυχητικό  μήνυμα στις αγορές, ειδικά μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις αξιωματούχων της  ΕΚΤ για το πόσο καταστροφική θα ήταν η πτώχευση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ενδείξεις ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο χρεωκοπίας  θα μπορούσαν να επιτείνουν την κρίση, η οποία απειλεί πια να επεκταθεί στην Ισπανία  και την Ιταλία.

"Από την άποψη διαχείρισης ρίσκου, θα είχε νόημα (για την ΕΚΤ) να προετοιμάζεται  για αρνητικότερα σενάρια. Αυτό θα μπορούσε όμως να έχει την αρνητική παρενέργεια να  ενταθούν οι ανησυχίες και να επεκταθεί η κρίση", είπε ο Nick Kounis, οικονομολόγος της  ABN AMRO.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 11 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.