ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Stanleybet: Παραμένει το μονοπώλειο του ΟΠΑΠ και με το νέο νομοσχέδιο

16:19 - 20 Ιουλ 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Δεν αποτελεί δίκαιη και βιώσιμη προσπάθεια ρύθμισης της Ελληνικής αγοράς τυχερών παιγνίων και συνεχίζει να βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τους κανόνες δικαίου της Ε.Ε., υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Stanleybet. Σύμφωνα με την διεθνή εταιρεία στοιχημάτων, “αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται να «επαναεφεύρει τον τροχό», αλλά να μάθει από την εμπειρία άλλων κρατών – μελών. Οι καλές πρακτικές χωρών όπως η Ιταλία και το Βέλγιο μπορούν πράγματι να αποτελέσουν οδηγό για τη δημιουργία του κατάλληλου μίγματος πολιτικής για την αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς. Η Stanleybet σκοπεύει να συνεχίσει να διατυπώνει δημόσια τη γνώμη της υπέρ της ρύθμισης της αγοράς σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και να διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμά της για δυνατότητα συμμετοχής σε μια διαφανώς ρυθμισμένη αγορά αθλητικού στοιχήματος σε ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε.”.

Σύμφωνα με την εταιρεία: “Οι πάγιες θέσεις της Stanleybet αναφορικά με τις στρεβλώσεις στην Ελληνική αγορά παιγνίων και οι προειδοποιήσεις για την ασυμβατότητα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δικαιώνονται μέσω της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα:

Παραμένει το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το μονοπωλιακό χαρακτήρα λειτουργίας της παρόχου εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε.. Αντιθέτως, ενισχύεται το μονοπώλιο. Ειδικότερα παρατηρούνται τα εξής:

α. Εκμετάλλευση των τυχερών παιγνίων ως οικονομική δραστηριότητα και πηγή εσόδων για το κράτος συνεχίζεται.

Αυτό προκύπτει από το Νόμο 3845/2010 για την εκπλήρωση των στόχων του Μνημονίου όπου αναφέρεται ρητά ως στόχος της Ελληνικής Πολιτείας η συλλογή οικονομικών προσόδων ύψους €1,2 δις μέχρι το τέλος του 2012. Συνεπώς, δε δικαιολογείται πλέον επ’ ουδενί λόγω η ύπαρξη μονοπωλιακών περιορισμών στην αγορά αθλητικού στοιχήματος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

β. Ανανέωση των συμβάσεων της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Διατήρησης του μονοπωλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε ότι αφορά στο στοιχηματισμό με φυσική παρουσία (offline betting) με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Πολιτείας να ανανεώσει τη σύμβαση της ΟΠΑΠ Α.Ε. για άλλη μια δεκαετία για την παροχή τυχερών παιγνίων.

γ. «Προικοδότηση» της ΟΠΑΠ Α.Ε. και παράνομες κρατικές ενισχύσεις

Της επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΟΠΑΠ Α.Ε. μέσω VLT και Ξυστό, αλλά και μέσω του διαδικτυακού στοιχηματισμού για την κάλυψη των απωλειών λόγω της οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα δε, προβλέπεται η διατήρηση του μονοπωλίου στην παροχή αθλητικού στοιχήματος με φυσική παρουσία (offline sports betting), γεγονός το οποίο οδηγεί σε σύγκρουση τόσο με την πρόσφατη νομολογία του ΔΕΕ όσο και με το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ. Ιδιαίτερα εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πως πιθανότατα εγείρονται και ζητήματα μη σύννομων κρατικών ενισχύσεων (state aids)”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.