ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκόπηση: Ένα από τα μέτρα για την κρίση χρέους οι αποφάσεις για Ελλάδα

16:40 - 27 Ιουλ 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

Συμφωνούν οι οικονομολόγοι με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Το τελευταίο πακέτο διάσωσης της ΕΕ για την  Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται το κρίσιμο σημείο καμπής από το οποίο ξεκινά η επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αλλά απλά ένα βήμα προς  τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.  
Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι η Σύνοδος αποτελεί σημάδι  της νέας αποφασιστικότητας της ΕΕ για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση, η  πλειονότητα των αναλυτών -- 31 από τους 50-- που συμμετείχαν στη  δημοσκόπηση του Reuters εμφανίζονται απρόθυμοι να στηρίξουν την άποψη ότι  η τελευταία συμφωνία θα μεταστρέψει και το κλίμα. 
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα είπαν  αντ' αυτού ότι το πακέτο αποτελεί απλώς ένα από τα πολλά μέτρα που  ενδεχομένως να χρειαστούν για την επίλυση της κρίσης χρέους. 
"Έχει ξεπεραστεί ένα πρώτο εμπόδιο αλλά είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει  ακόμα πολύς δρόμος για να είμαστε σίγουροι ότι η ευρωζώνη είναι ασφαλής",  είπε ο Jean-Louis Mourier, οικονομολόγος στην Aurel-BGC.  
Κάποιοι οικονομολόγοι επεσήμαναν ότι ενώ η συμφωνία της περασμένης  εβδομάδας είναι θετική, ακόμα περιμένουν για τις λεπτομέρειες. 
"Υπάρχουν στοιχεία στις αποφάσεις που συμφωνήθηκαν που θα  μπορούσαν να τις καταστήσουν σημείο καμπής, ιδιαίτερα οι αυξημένες  δυνατότητες του EFSF και η μείωση των επιτοκίων (των δανείων προς τις  κυβερνήσεις)",  είπε ο Christian Schulz, οικονομολόγος στην  Berenberg Bank στη Γερμανία. 
Παράλληλα, οι 40 από τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη μηνιαία  δημοσκόπηση του Reuters για τα επιτόκια είπαν ότι είναι ορθή η απόφαση της  ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά τις πολυετείς οικονομικές  δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η  Ισπανία.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.