ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά: Λύση τώρα κι όχι τον Οκτώβριο

01:50 - 08 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αντί να ακούσουν τις αγορές έχουν κλείσει τα αυτιά τους.

Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο τα αντανακλαστικά της Ευρώπης είναι τόσο απενεργοποιημένα, κάτι που δεν έχει να κάνει με τη θερινή ραστώνη. Τηλεφωνικές διασκέψεις Μέρκελ - Σαρκοζί, ο κ. Ολι Ρεν διέκοψε τις διακοπές του και... 2,5 τρισ. ευρώ έχουν κάνει φτερά από τις αγορές. Μία ρευστότητα για την οποία ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται... παρκαρισμένη.

Το ΧΑ βίωσε και βιώνει το δικό του δράμα, με τις διεθνείς αγορές να βρίσκουν αποκούμπι στα θετικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν φτάνει, εξηγούν χρηματιστές, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποβαθμίστηκε!..

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ μέσα σε δέκα συνεδριάσεις βρέθηκε στα επίπεδα Ιανουαρίου 1997. Ενα χρόνο πριν, δηλαδή το 1996, ο γενικός δείκτης διαπραγματευόταν σε τριψήφια νούμερα... «Ενα είναι σίγουρο», εξηγεί ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Β. Τζάνας: «Οτι απέτυχε η πολιτική και των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Σε ό,τι μας αφορά, οι αγορές περιμένουν λύση εδώ και τώρα και όχι τον Οκτώβριο, όπως είπε ο Ολι Ρεν την Παρασκευή».

Ο κ. Τζάνας έκανε λόγο ακόμη για «μεγάλες εντολές short selling οι οποίες προέρχονται είτε από την εγχώρια αγορά παραγώγων, είτε από τα remote members και τις ξένες πλατφόρμες, με τις εγχώριες χρηματιστηριακές Αρχές, τις τράπεζες και τους θεσμικούς επενδυτές, αδύναμους να αμυνθούν και ν' αντιδράσουν».

Υπάρχουν περιπτώσεις μετοχών, όπως της Κύπρου, της Πειραιώς και της MIG, που κατέγραψαν απώλειες πάνω από 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 30%, με τον 20άρη να φτάνει στα χαμηλά των 450 μονάδων. Η ΔΕΗ «έγραψε» το «6», επίπεδα τα οποία αποτελούν ιστορικά χαμηλά. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠΑΠ έσπασε πτωτικά και τα 10 ευρώ.

«Με τον εγχώριο χρηματιστηριακό δείκτη να συσχετίζει πλήρως την πορεία του με την έντονα πτωτική τάση που καθόρισε την κίνηση των αγορών διεθνώς, υπερβάλλοντας μάλιστα σε συγκεκριμένες στιγμές το μίγμα της αρνητικής ειδησεογραφίας, φαίνεται πως θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους επενδυτές παγκοσμίως, τουλάχιστον μέχρι η πολιτική ηγεσία σε Ευρώπη και Αμερική δώσει στις αγορές μία πειστική απάντηση», σημειώνει στην ανάλυσή της η Πήγασος Χρηματιστηριακή.

«Μία λύση πολύ-αναμενόμενη», αναφέρει χαρακτηριστικά, «η οποία θα θέτει επί τάπητος τα σύνθετα μακροοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών και η οποία, σημαντικότερα, θα προχωρεί προσφέροντας άμεσα εφαρμόσιμες στρατηγικές αντιμετώπισης των ιδιαίτερων οικονομικών προκλήσεων.

Η κατάσταση στην παρούσα φάση φαίνεται να προσομοιάζει με εκείνη που προηγήθηκε του γενικευμένου «sell-off», το οποίο κορυφώθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Καθώς, όμως, οι αγορές ανέπτυξαν ιδιαίτερη ανοσία στις αρνητικές ειδήσεις μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, και αφού αντίστοιχου ειδικού βάρους καταστροφολογική ειδησεογραφία δεν θεωρούμε ότι υπάρχει στον ορίζοντα, το έντονα πτωτικό momentum των αγορών αποδίδεται στην παρούσα στην περιρρέουσα ασυμφωνία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους (Ευρώπη), καθώς και στον συνδυασμό αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων - ενδεχόμενης υποβάθμισης (ΗΠΑ), που ταλανίζουν τους επενδυτές στις δύο άκρες του Ατλαντικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η φοβία μίας συστημικής δημοσιονομικής κρίσης υπερκεράζει τα όποια αισιόδοξα μηνύματα θα μπορούσαν να προέρχονται από την επίλυση (;) του προβλήματος ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, που επετεύχθη μέσω του τελευταίου πακέτου διάσωσης, εξαλείφοντας τα περιθώρια μίας ανοδικής αντίδρασης διαρκείας, ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε σε χαμηλά 175 μηνών».

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, «επί της ουσίας και όσο μία ουσιαστική, πολιτικού χαρακτήρα, απόφαση που θα «κλείσει τα στόματα» των αγορών δεν ανακοινώνεται από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα δύναται να προχωρήσει μόνο με περιορισμένου εύρους και δυναμικής (και τεχνικής υφής) ανοδικές αντιδράσεις, οι οποίες απλά θα ανανεώνουν το οξυγόνο των τοποθετημένων επενδυτών, ιδιαίτερα εκείνων τους οποίους η κάθετη πτώση των τελευταίων εβδομάδων «βρήκε» με μοχλευμένες θέσεις».

Κρίσιμος ο εφετινός Αύγουστος

Ο αναλυτής της Merit Χρηματιστηριακή κ. Ν. Χριστοδούλου αναφέρει ότι «σύντομα μέσα σε αυτήν τη εβδομάδα ο δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 14,5 ετών, με τη στήριξη των 1.150 μονάδων να μην αποδεικνύεται τελικά ιδιαίτερα ισχυρή.

Η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου μοιάζει με αυτήν μετά το πρώτο πακέτο στήριξης πέρυσι τον Απρίλιο, όπου μετά από μία μικρή ανοδική αντίδραση ο γενικός δείκτης συνέχισε την πτωτική του πορεία. Αν και είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, η ασάφεια σε ορισμένα σημεία του πακέτου στήριξης και οι συνεχιζόμενες πιέσεις σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, φαίνεται να δημιουργούν συνθήκες πίεσης και στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ετσι, παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος συνήθως είναι ένας μήνας που δεν συνδυάζεται με εξελίξεις λόγω της θερινής ραστώνης, ο εφετινός κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος χρηματιστηριακά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ακόμη πως «σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης, ο στόχος της συμμετοχής κατά 90% κρίνεται δύσκολος με τα ως τώρα δεδομένα. Αλλωστε, μέχρι τώρα, από τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή η Αγροτική λόγω της τρέχουσας αναδιάρθρωσής της, το ΤΤ λόγω της επικείμενης πώλησής του και η Marfin Popular με την Proton που κατέχουν συνολικά περίπου 17 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους όλων των λήξεων.

Μετά την αρχική ευφορία που προκάλεσαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 21 Ιουλίου, δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το πακέτο δεν είναι αρκετό και ότι δεν λύνει μία κι έξω το πρόβλημα. Επίσης, οι πιέσεις των αγορών σε spreads και CDS της Ιταλίας κυρίως αλλά και της Ισπανίας δημιουργούν ένα κλίμα σημαντικής ανησυχίας στους κόλπους της ευρωζώνης, που μετουσιώνεται σε πτώση σε όλα τα χρηματιστήρια.

Ενδεικτική είναι η στροφή πολλών επενδυτών σε ασφαλείς επενδύσεις, όπως το ελβετικό φράγκο, τα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα και φυσικά ο χρυσός».

Στ.Κ.Χαρίτος
Τελευταία τροποποίηση στις 13:41 - 08 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.