ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγορές τρελάθηκαν (και εμείς μαζί τους)

01:04 - 22 Αυγ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Αφού δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα οι κυβερνήσεις ας τα λύσουν οι εξωγήινοι, λέει ο Κρουγκμαν. Ποια είναι η σχέση των αριθμών Φιμπονάτσι με τα αμερικάνικα ομόλογα. Ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα χτυπήματα τα οποία δέχεται η παγκόσμια οικονομία από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αλλά και οι φόβοι της νέας «Μεγάλης Ύφεσης» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, είναι λογικό να μας έχουν αφήσει λίγο... ζαλισμένους. Τα περισσότερα από τέσσερα τρις . δολ. που έχουν εξανεμιστεί από τις αγορές τον τελευταίο μήνα προκαλούν από μόνα τους ίλιγγο, κάνοντας τους επενδυτές να κοιτούν τον ουρανό περιμένοντας κάποιον... οιωνό για την επόμενη τους κίνηση. Παράλληλα, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις πως μπορούν να βάλουν στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα, και να επιληφθούν στην αντιμετώπιση του κινδύνου μίας παγκόσμιας κρίσης, βάζουν στο τραπέζι τα πιο απίθανα σενάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Θυμάστε τη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή «Ημέρα Ανεξαρτησίας», όπου μία εξωγήινη εισβολή απειλούσε τη Γη αναγκάζοντας - ποιους άλλους; - τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν πανεθνικά την... «ασύμμετρη απειλή» της εισβολής; Μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο, ποιος σκέπτεται άλλωστε ελλείμματα, όρια χρέους και πληθωρισμούς... Ίσως από αυτό εμπνεύστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρουγκμαν, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο CNN, είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου τα εξής:

"Σκεφτείτε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - αν και υπήρχαν πραγματικά αρνητικές κοινωνικές δαπάνες προϊόντων και όμως βγήκαμε έξω (από την κρίση)... Αν ανακαλύπταμε ότι εξωγήινοι από το διάστημα σχεδιάζουν να επιτεθούν και χρειαζόμασταν μια μαζική συγκέντρωση για την αντιμετώπιση της εξωγήινης απειλής, και ο πληθωρισμός και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού ερχόντουσαν σε δευτερεύουσα θέση μπροστά σε αυτό, αυτή πτώση θα τελείωνε σε 18 μήνες. Και τότε, αν ανακαλύπταμε, 'ουπς, κάναμε λάθος', θα ήμασταν ακόμα καλύτερα ... Υπήρξε ένα επεισόδιο του Twilight Zone όπως αυτό, στο οποίο οι επιστήμονες λένε ψέματα για απειλή από εξωγήινους, για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης. Λοιπόν, αυτή τη φορά το χρειαζόμαστε για να πάρουμε κάποια δημοσιονομικά κίνητρα".

Τα λόγια αυτά του διακεκριμένου αμερικανού οικονομολόγου από πολλούς συνωμοσιολόγους ερμηνεύτηκαν ως μία νύξη για το θρυλούμενο μυστικό σχέδιο "Blue Beam" της NASA, σύμφωνα με το οποίο μέσα στη φαρέτρα των ισχυρών για τη διαφύλαξη της εξουσίας τους βρίσκεται ακόμη και μία ψευδο-εισβολή εξωγήινων.

 

Ομόλογα με γκαραντί Fibonacci

 

Την ίδια ώρα, στην Αμερική όπου οι αγορές υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα την μεγαλύτερη καθίζηση από το 2008, κάνοντας τους επενδυτές να στραφούν στη θεωρητικά ασφαλέστερη αγορά ομολόγων, ακόμα και διακεκριμένοι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν το τι μέλλει γενέσθαι με όρους... Μεσαίωνα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Rick Santelli του CNBC, ο οποίος, ακολουθώντας το παράδειγμα του William Delbert Gann, γκουρού των αγορών. σιτηρών στις αρχές του 20ου αιώνα και διάσημου για τις ανορθόδοξες και βασισμένες στη γεωμετρία, αστρονομία και αστρολογία εκτιμήσεις του, επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή την ακολουθία Fibonacci, προκειμένου να δώσει ένα χρησμό για τα αμερικάνικα ομόλογα.

Ο Leonardo Fibonacci, φημισμένος Ιταλός μαθηματικός (1175- 1250) που έγινε διάσημος μέσα από τον κώδικα «Ντα Βιντσι», θεωρούσε ότι τα πάντα στη φύση, ακόμα και θεωρητικά αστάθμητοι παράγοντες όπως οι συμπεριφορές, ακολουθούν μία επαναλαμβανόμενη ακολουθία. Δημιούργησε λοιπόν την ακολουθία Fibonacci, η οποία είναι πολύ απλά η ακολουθία των φυσικών αριθμών, όταν προστεθούν με τον αμέσως προηγούμενο τους: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89, 144, 233. Ο χρυσός κανόνας που προκύπτει από αυτή την ακολουθία είναι αυτός του 1,61 που είναι το πηλίκο του κάθε αριθμού από τον προηγούμενο του, που αν το δούμε λίγο ...μπακαλίστικα, είναι κάτι παραπάνω από το μισό του διάσημου «π».

Ο αναλυτής αυτός λοιπόν, μας θυμίζει ότι η πρώτη μέρα που ξεκίνησαν να ανταλλάσσονται στο χρηματιστήριο του Σικάγο τα futures των 30ετών αμερικάνικων ομολόγων ηταν η 22η Αυγούστου 1977. Σήμερα λοιπόν, 22 Αυγούστου 2011 συμπληρώνεται επέτειος 34 ετών από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, που είναι αριθμός της ακολουθίας Fibonacci. Αν λοιπόν, ότι η χρονική απόσταση μέχρι τον επόμενο αριθμό , το 55, είναι 21, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε είτε ότι η 22η Αυγούστου θα σημάνει έναν κύκλο 21 ημερών με χαμηλές αποδόσεις (που θα σημαίνει έντονες ανησυχίες και αυτό το μήνα για την παγκόσμια οικονομία) , είτε ότι θα σημάνει ότι εισερχόμαστε σε έναν 21ετή κύκλο με υψηλές αποδόσεις στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτή την εβδομάδα και παρόλη την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P, η ανησυχία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και την παρατεταμένη κρίση χρέους στην Ευρώπη έσπρωξε τους επενδυτές στην ασφαλέστερη αγορά ομολόγων.

Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων έπεσαν 34 (τυχαίο;;;) μονάδες βάσεις αυτή την εβδομάδα στο 3,39%.

 

Οι κωλοτούμπες του κ. Soros

 

Ακόμα και αυτά τα σενάρια και οι προβλέψεις είναι βέβαια πιο αξιόπιστα από τις εκτιμήσεις που έχει προβεί την τελευταία εβδομάδα ο διεθνούς φήμης επενδυτής George Soros για το μέλλον της ευρωζώνης, και ειδικότερα για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στο θέμα της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη του σε ουγγρικό δίκτυο, ο Soros ανέφερε πως η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει στο ευρώ από το να αποχωρήσει, ενώ αναγνώρισε τις προσπάθειες της Α. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί για να διασώσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν στην ευρωζώνη, γεγονός που μπορεί να αποβεί καθοριστικό για το μέλλον της χώρας.

Ωστόσο, πριν από τέσσερις ημέρες είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα πρέπει να βγουν από το ευρώ και να αφήσουν τις υπόλοιπες χώρες να σώσουν αποτελεσματικότερα την Ιταλία και την Ισπανία. «Έχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος η χώρα θα ήταν μία ειρηνική έξοδος» της Ελλάδας τόσο από την ΕΕ όσο και από την ευρωζώνη, είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σε άλλη συνέντευξη του, στη Handelsblatt, ο Soros είχε αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγων για να προστατέψει το ευρώ. «Η Γερμανία και οι άλλες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ πρέπει να εγκρίνουν κάποιου είδους καθεστώς ευρωομολόγου. Αλλιώς, το ευρώ θα καταρρεύσει», είχε αναφέρει.

Στη γαλλική Le Monde, πάλι μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, ο George Soros είχε δηλώσει ότι εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική αρχή για την ευρωζώνη, η αγορά θα σκέπτεται πάντα «ότι μπορεί να κερδίσει» σε βάρος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Η ευρωζώνη, όπως έχει οικοδομηθεί, δεν έχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική αρχή. Όσο δεν υπάρχει αυτή η δύναμη, η αγορά θα πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει», δήλωσε ο Soros.

 

Δημήτρης Κώτσος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:26 - 22 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.